Tankeri zbog napada Husa počeli izbjegavati Crveno more

Proteklih dana, nekoliko vodećih svjetskih špediterskih kompanija počeli su ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama.

Američki mornarički razarač s navođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Carney presretao je dronove i projektile u tjesnacu Bab al-Mandab posljednjih mjeseci (Reuters)

Pobunjenički pokret Husi iz Jemena preuzeli su u ponedjeljak odgovornost za napad na dva broda u Crvenom moru, a zbog poremećenog prometa britanska kompanija BP pridružila se popisu vodećih svjetskih kompanija koje se odlučuju za plovidbu oko Rta Dobre nade umjesto Sueckog kanala, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Brod u vlasništvu Norveške napadnut je u ponedjeljak u napadu za koji američki zvaničnici tvrde da je pokrenut s jemenske teritorije koja je pod kontrolom proiranskih pobunjenika.

Jemenski Husi preuzeli su odgovornost za napad na dva broda: norveški Swan Atlantic, te na brod MSC Clara, objavio je vojni glasnogovornik Jahja Sarea u izjavi na društvenoj mreži X.

Vlasnik norveškog broda objavio je da je plovilo pogodio neidentificirani objekat, te da članovi posade nisu povrijeđeni. Operater Uni-Tankers saopćio je da je manji požar koji je izbio stavljen pod kontrolu. Brod je prevozio biljna ulja na otok Reunion.

Napad na M/V Swan Atlantic posljednji je u nizu napada na brodove u Crvenom moru od početka rata u Gazi.

Grupa za zaštitu rute

Britanski naftni div BP objavio je u ponedjeljak da prekida tranzit preko Crvenog mora zbog učestalih napada. Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih kompanija, poput MSC-a i Maerska, počeli su ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama.

Sueckim kanalom prolazi približno 15 posto svjetskog prometa.

Husi napadaju brodove u znak protesta protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom.

Ti su napadi primorali Sjedinjene Američke Države i saveznike da raspravljaju o osnivanju grupe koja će štititi crvenomorsku rutu, što zvanični Teheran smatra greškom.

Izvor: Agencije