Estonija i SAD obnovili sporazum o saradnji u oblasti odbrane

Sporazum se fokusira na američko vojno prisustvo u Estoniji, saradnju u oblasti cyjber odbrane i zajedničku nabavku oružja za razvoj sposobnosti baltičke zemlje.

Prvi sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Estonije i SAD-a potpisan je 2019. godine (Reuters)

Estonija i Sjedinjene Američke Države potpisali su u Washingtonu novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane za period 2024-28. godine, saopćeno je iz estonskog Ministarstva odbrane.

Dokument su potpisali zamjenik ministra odbrane Estonije Tuuli Duneton i pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu sigurnost SAD-a Celeste Wallander, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

“Kao potvrda snažnog savezništva između Estonije i SAD-a, obnovili smo sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji se fokusira na američko vojno prisustvo u Estoniji, saradnju u oblasti cyjber odbrane i zajedničku nabavku oružja za razvoj sposobnosti baltičke zemlje”, navodi se u saopćenju.

Nastavak podrška Ukrajini

Sporazum obuhvata i saradnju u izvođenju vježbi, razvoju neophodne infrastrukture za smještaj jedinica NATO saveznika i u nizu drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Strane su u dokumentu potvrdile podršku Kijevu da obnovi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“U tom cilju, nastavit ćemo sarađivati s Ministarstvom odbrane SAD-a u obuci, opremanju, savjetovanju i pomoći ukrajinskim oružanim snagama”, dodala je Duneton.

Prvi sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Estonije i SAD-a potpisan je 2019. godine.

Sjedinjene Američke Države su, također, potpisale sličan sporazum o bilateralnoj saradnji s Latvijom i Litvanijom.

Izvor: Agencije