Ekspert: Sukobi prelaze u korist otpora, Izrael gubi borbenost

General-major Fayez Al-Duwairi kaže da okupaciona vojska, koja je mobilizirala šest kompletnih divizija za rat, nije postigla stvarne rezultate, jer elitne snage nisu djelovale pod jedinstvenom komandom.

Fayez Al-Duwairi objašnjava da vijesti koje stižu iz Pojasa Gaze potvrđuju da se na više tačaka vode teške bitke (Reuters)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je da se tok borbi u Pojasu Gaze nije promijenio u korist Izraela, već ide u korist otpora, ističući da se bitke odvijaju u dubini teritorija te da su okupacione snage izgubile zamah.

Objašnjava da vijesti koje nam stižu iz Gaze potvrđuju da se na više tačaka vode teške bitke, uključujući područje Bani Suhaila, na jugu, i Al-Tawam, Al-Karamu i Al-Shujaiyu, na sjeveru enklave.

Ono što je zanimljivo u vezi s trenutnim borbama – prema Al-Duwairiju – jeste da su se sukobi obnovili u oblastima Al-Tawam, Al-Karama, Beit Lahia i Sheikh Radwan, na sjeveru Gaze, a da su to su područja u koja su Izraelci već ušli na početku bitke, što znači da nisu uspostavili kontrolu nad njima.

Čak i Shujaiya, gdje se je intenzitet borbi smanjivao, još uvijek bilježi jednu od najžešćih bitki na tlu Gaze, prema Al-Duwairiju.

Što se tiče zračne evakuacije ranjenih iz područja Al-Qarara, na jugu Pojasa, Al-Duwairi tvrdi da je to pokazatelj ozbiljnosti povreda ranjenih vojnika, posebno u svjetlu uništenja dva vojna transportera u nedjelju, sa 22 vojna lica u njima.

‘Ograničen upad, veliki gubici okupatora’

Komentirajući tok borbe i sve veće gubitke s kojima se Izrael suočava, vojni ekspert kaže da su izraelski vojnici “prestravljeni u borbama, o čemu svjedoči i činjenica da su ubili trojicu izraelska zatočenika, strahujući da se radi o pripadnicima otpora”.

Također, brigada Golani – jedna od elitnih izraelskih jedinica – koja ima artiljeriju, pješadiju i padobranske bataljone, izgubila je, po priznanju Izraelaca, 10 posto – odnosno najmanje jedan bataljon – snaga, što znači da je ponovo podbacila u Shujaiyi, gdje je neslavno prošla i 2014. godine, kako kaže Al-Duwairi.

Al-Duwairi smatra da su izraelske snage prodrle unutar samo oko 25 kilometara sjevernog dijela Pojasa, čija ukupna površina prelazi 120 kvadratnih kilometara.

Navodi da su većina područja u koja su prodrle u sjevernom Pojasu nenaseljena i pasivna poljoprivredna zemljišta, po vojnim kriterijima.

Također na jugu – dodaje Al-Duwairi – snage su prodrle u gotovo istu dubinu područja, koja su ili poljoprivredne površine ili naseljene oblasti koje već svjedoče žestokim borbama, kao što je slučaj Bani Suhaile i Al-Fakhouriye.

Vojni ekspert je potvrdio da okupaciona vojska, koja je mobilizirala šest kompletnih divizija za rat, nije postigla nikakve stvarne rezultate, jer elitne snage nisu djelovale pod jedinstvenom komandom.

‘Raseljeni i ranjeni Palestinci živi zatrpani’

Što je još važnije, kaže Al-Duwairi, Izrael i dalje gubi “zbog strukturalnog defekta i pada spremnosti vojnika, uprkos tome što posjeduje najnovije oružje američke proizvodnje savremene tehnologije”.

Al-Duwairi je rekao da Izrael, čak i djelomično, nije odgovorio ni na jedan američki zahtjev da smanji civilne žrtve u Gazi, o čemu svjedoči i bolnica Kamal Adwan, u sjevernom dijelu Gaze, u kojoj su raseljeni i ranjeni živi zatrpani, kako je potvrdio Islamski pokret otpora Hamas.

Masakri koji se dešavaju u Deir al-Balahu, usred Pojasa Gaze, za koji Izrael tvrdi da je sigurna zona, govore da na prostoru  enklave ne postoji  sigurno mjesto, navodi Al-Duwairi.

Govor Amerikanaca o zaštiti civila sve je rjeđi – po Al-Duwairijevom mišljenju – u odnosu na prethodnih nekoliko dana, gdje američki zvaničnici sve češće iznose tvrdnju kako Izrael najbolje zna šta mu je u ovom ratu činiti.

Izvor: Al Jazeera