Globalna potrošnja uglja dostigla rekord u 2023.

Međunarodna agencija za energiju izvijestila je da će zemlje ove godine potrošiti još više uglja nego 2022. godine, koja je do sada bila rekordna.

Međunarodna agencija za energiju očekuje da će svjetska potrošnja uglja početi opadati 2024. godine (Al Jazeera)

Globalna potrošnja uglja dostigla je rekordni nivo u 2023. godini, objavila je Međunarodna organizacija za energiju (IAE), dok je planeta Zemlja zabilježila najtopliju godinu.

Agencija je izvijestila da će zemlje ove godine potrošiti još više uglja nego 2022. godine, što je prethodni rekord u potrošnji ključnog izvora plinova koji zagrijavaju planetu.

Naučnici kažu da stakleničke plinove trebati smanjiti gotovo za polovicu u ovom desetljeću kako bi se ispunili svjetski ciljevi ograničavanja globalnog zagrijavanja i izbjegavanja katastrofalnih utjecaja na klimu na Zemlji.

Služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus saopćila je ranije da će 2023. biti najtoplija zabilježena godina, nakon što je novembar postao šesti najtopliji mjesec zaredom.

Odmaknuti od fosilnih goriva

IEA je rekla da se očekuje da će svjetska potrošnja uglja, nakon vrhunca ove godine, početi opadati 2024. godine, kako se proizvodnja obnovljive energije iz sunca i vjetra nastavlja širiti, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

Ove najnovije prognoze objavljene su dva dana nakon završetka klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda (COP28) u Dubaiju, gdje je gotovo 200 zemalja postiglo dogovor da bi se svijet trebao “odmaknuti od fosilnih goriva” kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje.

Bilo je to prvi put u 28-godišnjoj historiji godišnjih klimatskih pregovora da su sva fosilna goriva spomenuta u sporazumu.

Poremećaj klime pridonio je povećanju intenziteta i učestalosti oluja, suša i smrtonosnih šumskih požara širom svijeta.

Izvor: Agencije