Evropska komisija najavila još 680 miliona eura za Zapadni Balkan

Pet novih projekata obuhvataju održivi promet te čistu energiju – izgradnja dvije vjetroelektrane u BiH i solarne fotonaponske elektrane u Albaniji.

Projekti obuhvataju i sektor čiste energije, izgradnju dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini (EPA)

Evropska komisija najavila je u četvrtak novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički saobraćaj i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Ekonomskog i investicijskog plana Evropske unije za Zapadni Balkan, kojim bi se trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama,  prenosi Anadolija.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen izjavila je kako je u svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna još snažnija i složnija zajednica vrijednosti.

Zapadni Balkan približili EU ekonomiji

“Proširenje [EU-a] je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo Zapadni Balkan približili našoj ekonomiji.”

“Uz odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem saobraaćjnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora, ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu predanost blagostanju regije i njenom putu prema članstvu u EU”, poručila je Von der Leyen.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 miliona eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa Zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvataju održivi promet, obnovu željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnovu željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori.

Tim će se projektima pridonijeti unapređenju željezničkog saobraćaja na Zapadnom Balkanu, u skladu sa standardima TEN-T-a, i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

Ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura

Obuhvata i sektor čiste energije, izgradnju dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji.

Tim se projektima podržava prelaz na niskougljičnu ekonomiju i potiče održivi razvoj u regiji.

Planom koji je Komisija donijela u oktobru 2020. godine mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući devet milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a.

Na temelju tog paketa, Unija bi trebala mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a.

Izvor: Agencije