Putin potpisao dva zakona u oblasti zajedničke odbrane Rusije i Bjelorusije

Riječ je o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku, te ratifikaciji protokola sa kojim su upisane nove odredbe u sporazum o zajedničkom osiguranje regionalne bezbjednosti.

Zastave Bjelorusije i Rusije tokom obilježavanja "Dana multinacionalne Rusije" u centru bjeloruske prijestolnice Minska (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Bjelorusijom o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku, kao i zakon o ratifikaciji protokola sa Bjelorusijom kojim su upisane nove odredbe u sporazum o zajedničkom osiguranje regionalne bezbjednosti u oblasti odbrane, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Odgovarajući dokument postavljen je internetskoj stranici zvaničnog izdanja pravnih akata, prenijele su RIA Novosti.

U sporazumu o formiranju zajedničkih centara za borbenu obuku precizirani su zadaci tih centara, kao što je zajednička borbena obuka, dežurstvo vojnih kontingenata, izvođenje drugih zadataka borbene obuke, razmjena iskustava o upotrebi naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Vojna sigurnost Unije

Osim toga, vojna lica i pokretna imovina obje države oslobođeni su poreza, a osoblje neće plaćati porez na zarade na teritoriji države domaćina, navodi se u sporazumu.

Na osnovu Zakona o ratifikaciji protokola sa Bjelorusijom, u Sporazum o zajedničkom osiguravanju regionalne bezbjednosti u vojnoj oblasti uveden je termin “funkcioniranje regionalne grupacije”.

Protokol regulira provođenje odredaba normativno-pravnih dokumenata bilateralne saradnje radi osiguravanja vojne bezbjednosti Unije Rusije i Bjelorusije, kao i zajedničko planiranje i regionalno grupisanje trupa dvije države i finansiranje zajedničkih aktivnosti operativne, mobilizacione i borbene obuke.

Izvor: Agencije