Ko laže: vojska ili mediji? Ogromna razlika u broju poginulih izraelske vojske u Gazi

Uprkos strogoj vojnoj cenzuri, izraelski mediji s vremena na vrijeme plasiraju izvještaje o obimu gubitaka izraelske vojske, koji se razlikuju od zvaničnih saopštenja.

Izraelska okupatorska vojska redovito dijeli videoisječke svojih vojnika kako bi dokumentirala „napredak na terenu“ tokom kopnene operacije u Gazi (Al Jazeera)

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, koji je ušao u treći mjesec, primjetne su kontradikcije između zvaničnog narativa okupacije i informacija medija o toku bitaka i njihovim ishodima. Ovo je doseglo vrhunac tokom proteklih dana, izazivajući reakcije na društvenim mrežama.

Izraelska okupatorska vojska redovito dijeli videoisječke svojih vojnika kako bi dokumentirala „napredak na terenu“ tokom kopnene operacije u Gazi, te ističe snimke koji pokazuju kako njene snage vrše invaziju na Pojas Gaze, napadaju objekte i naselja, pa čak i bolnice.

Međutim, s druge strane, rijetko objavljuje precizne i dokumentirane informacije o stvarnom broju ubijenih i povrijeđenih u Pojasu Gaze, za šta analitičari tvrde da je ustaljena politika kako bi održala moral svojih pripadnika i sektora svog naroda koji je gleda i prati.

Uprkos strogoj vojnoj cenzuri, izraelski mediji s vremena na vrijeme plasiraju izvještaje o obimu gubitaka izraelske vojske, koji se razlikuju od zvaničnih saopštenja, uključujući i informacije koje je objavio list Yedioth Ahronoth prošle subote, tvrdeći da je od početka rata povrijeđeno 5.000 izraelskih vojnika.

Više od 58 posto njih doživjelo je teške povrede na području ruku i stopala, uključujući slučajeve koji zahtijevaju amputaciju, navodi list.

Pored toga, u nedjelju je Haaretz objavio izvještaj o broju izraelskih žrtava, fokusirajući se na veliki jaz između broja povrijeđenih vojnika prema izvještajima izraelske vojske i onih koji su evidentirani u kartonima bolnica, prema čijim podacima ih ima 4.593.

Stvar ide još dublje od onoga što mediji izvještavaju o stvarnom broju ljudskih gubitaka vojske, budući da je izraelska bolnica Soroka u Beershebi saopštila da je pružila liječenje za 2.034 vojnika i oficira od 7. oktobra.

Pored toga, otkrila je da je samo jučer primila 40 izraelskih vojnika, od kojih je deset teško povrijeđeno. To je navelo posmatrače da potvrde da je ukupan broj žrtava znatno veći, uzimajući u obzir da bolnica Soroka nije jedina koja prima ranjene izraelske vojnike.

Izraelska vojska je odgovorila na ove izjave, tvrdeći da je broj ranjenih vojnika od početka rata 1.593, od kojih je 255 u kritičnom stanju, te je objavila videozapise evakuacije nekoliko ranjenih vojnika u Gazi.

Više ne mogu kriti

Program Shabakat (11.12.2023.) pratio je neke komentare o značajnoj razlici između brojeva koje je objavila izraelska vojska i onoga što izvještavaju izraelski mediji, uključujući i izjavu Mahfouza koji je napisao: „Dobro je znati koliko lažu, problem je što im zapadni mediji vjeruju.“

„Ne mogu više prikriti veliki broj, posebno onih s invaliditetom. Bolnice nisu u stanju nositi se s ovim brojevima.“, kazao je Younis Abu Jarad u svojoj objavi.

„Oni žele drugu vojsku koja će umjesto njih voditi borbe, s obzirom da su njihovi vojnici trenutno povrijeđeni i ranjeni. Zbog toga je Amerika odmah potrčala da odbrani entitet“, napisala je Yara sarkastično.

Također, Shabakat je pratio i objavu Izraelke Gal Moore, koja je izgledala kao komentar na objavljivanje podataka koji se razlikuju od službenih informacija. „Jeste li zadovoljni što se vaša objava širi po svim društvenim mrežama, naročito među neprijateljima i njihovim pristalicama? Samo da napomenem. Možda bi trebalo biti privatno“, kazala je Moore.

List Yedioth Ahronoth je kasnije izmijenio broj povrijeđenih na svojoj web-stranici s prvobitnih 5.000, objavljenih prošle subote, na 2.000, što su neki povezali s pritiskom vojne cenzure u Izraelu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada