Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Suđenje za građansku prevaru, koje je počelo u oktobru, jedan je od nekoliko pravnih izazova s kojima se bivši lider SAD suočava dok se pokušava vratiti u Bijelu kuću.

Trump se suočava s četiri nepovezane savezne i državne kaznene optužnice (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da neće svjedočiti u sudnici u New Yorku ove sedmice, gdje se očekivalo da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova firma nije lažno prikazala vrijednost svojih nekretnina kako bi dobila povoljno finansiranje, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Suđenje za građansku prevaru, koje je počelo u oktobru, jedan je od nekoliko pravnih izazova s kojima se bivši lider Sjedinjenih Američkih Država suočava dok se pokušava vratiti u Bijelu kuću.

Izbjegavao odgovore

Trump je u nedjelju na društvenim mrežama objavio da “neću svjedočiti u ponedjeljak”. Bivši predsjednik i republikanski favorit za sljedeće predsjedničke izbore rekao je da je već svjedočio i da nema “ništa više za reći osim da se radi o potpunom miješanju u izbore”.

U njegovom prvom pojavljivanju u novembru, Trump je često izbjegavao direktne odgovore i dosta vremena potrošio žaleći se na nepravedno postupanje.

Sudija koji nadzire suđenje, Arthur Engoron, već je presudio da su Trump i njegovi odrasli sinovi manipulirali finansijskim izvještajima kako bi prevarili banke i osiguravatelje želeći dobiti bolje uvjete kredita i osiguranja.

Vodi među republikancima

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James traži 250 miliona dolara odštete i trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode poslove u New Yorku.

Trump se suočava s četiri nepovezane savezne i državne kaznene optužnice, uključujući dvije koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. U svim tim slučajevima izjasnio se nevinim.

Ipak, nijedan od ovih slučajeva nije ugrozio njegovo vodstvo u utrci za za republikansku predsjedničku nominaciju i izazivanje demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru sljedeće godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada