Iran jača protuzračnu odbranu dronovima dugog dometa koji nose rakete

Razvoj iranskog vojnog arsenala izaziva zabrinutost u mnogim zemljama, naročito Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu.

Fotografija koju je distribuirao Ured iranske vojske na kojoj se vide dronovi Karrar ispred transparenta s natpisom 'Smrt Izraelu' u Teheranu (AFP / Ured iranske vojske)

Iranski zvanični mediji su u nedjelju izvijestili da je Iran unaprijedio svoje sposobnosti u domenu protuzračne odbrane raspoređivanjem borbenih dronova velikog dometa opremljenih raketama zrak-zrak.

Iranska novinska agencija IRNA saopštila je da se “grupa dronova Karrar naoružanih raketama Majid (zrak-zrak) pridružila jedinicama vojnih snaga protuzračne odbrane”.

Dronovi su predstavljeni jutros tokom televizijske ceremonije organizovane na jednom od vojnih univerziteta u Teheranu, prenosi AFP.

“Neprijatelji bi trebali revidirati svoje strategije u zračnim sukobima, posebno kada je riječ o upotrebi dronova. Snage protuzračne odbrane imat će prednost u današnjim zračnim sukobima na ovom polju”, kazao je vrhovni komandant vojske Islamske Republike Iran, generalmajor Abdul Rahim Mousavi.

Novinska agencija IRNA izvijestila je da su odbrambeni dronovi Karrar, čija je inicijalna verzija predstavljena 2010. godine, opremljeni termalnom raketom Majid, koja ima domet od osam kilometara i u potpunosti je “proizvedena unutar granica Irana”.

Dronovi Karrar na jednom od vojnih univerziteta u Teheranu (AFP / Ured iranske vojske)

Razvoj iranskog vojnog arsenala

“Već duže vrijeme smo osjećali potrebu za posjedovanjem letjelice koju su razvili lokalni naučnici i koja će po veoma pristupačnoj cijeni biti sposobna izvršiti zadatke koje mi ne možemo, umjesto da izdvajamo visoke sume za te operacije. Ovaj posao je kompletiran i prošao je uspješno operativno testiranje po prvi put tokom nedavnih manevra”, kazao je generalmajor Mousavi.

“Prije  približno mjesec dana, neki od ovih naoružanih dronova su se priključili vojnim snagama protuzračne odbrane, dok se danas druga serija dronova Karrar, opremljenih projektilima Majid (zrak-zrak), pridružila oblastima protuzračne odbrane, doprinoseći značajnom unapređenju sposobnosti tih snaga”, dodao je Mousavi.

Razvoj iranskog vojnog arsenala izaziva zabrinutost u mnogim zemljama, naročito Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu, koje optužuju Teheran da svoje saveznike na Bliskom istoku, posebno libanski Hezbollah i pobunjenike Huse u Jemenu, snabdijeva bespilotnim letjelicama.

Pored toga, Islamska Republika je optužena da je opremila Rusiju dronovima za izvođenje napada u Ukrajini, što je Teheran i priznao. Potvrdio je da se ta isporuka desila prije početka napada na Ukrajinu, ali ga to nije poštedjelo paketa zapadnih sankcija.

Iran je započeo proizvodnju bespilotnih letjelica 80-ih godina prošlog stoljeća, tokom osmogodišnjeg rata s Irakom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada