Tri grupe za ljudska prava podnijele tužbu protiv Izraela zbog ‘genocida’ u Gazi

Tužba poziva Međunarodni krivični sud (ICC) da uključi ‘genocid’ u istragu ratnih zločina u Gazi i izda naloge za hapšenje izraelskih čelnika.

Palestinci traže preživjele nakon izraelskog zračnog napada u izbjegličkom kampu Khan Younis (Fatima Shbair/AP)

Tri palestinske grupe za ljudska prava podnijele su tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), pozivajući to tijelo da istraži Izrael zbog “apartheida” kao i “genocida” i izda naloge za hapšenje izraelskih čelnika.

Tužba, koju su u srijedu podnijele organizacije za ljudska prava Al-Haq, Al Mezan i Palestinski centar za ljudska prava, poziva na “hitnu pažnju na kontinuirane baražne napade izraelskih zračnih napada na gusto naseljena civilna područja unutar Pojasa Gaze“, u kojima je ubijeno više od 10.500 Palestinaca, od kojih su gotovo polovina djeca, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi.

U dokumentu se od tijela također tražilo da proširi istragu ratnih zločina koja je u toku razmatranjem “zagušljive opsade nametnute Gazi, prisilnog raseljavanja njezinog stanovništva, upotrebe otrovnog plina i uskraćivanja potrepština, poput hrane, vode , goriva i električne energije”.

Ta djela predstavljaju “ratne zločine” i “zločine protiv čovječnosti”, uključujući “genocid”, stoji u tužbi.

Tri grupe žele izdavanje naloga za hapšenje izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

Nema mjesta za dvostruke standarde

Ured tužitelja ICC-a (OTP) otvorio je službenu istragu o situaciji u Palestini 2021. nakon što je utvrdio da su “ratne zločine počinili palestinski i izraelski akteri na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, i Pojas Gaze”.

U najnovijem zahtjevu ICC-u, advokat grupa za ljudska prava, Emmanuel Daoud, pozvao se na tužbu ICC-a protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine u Ukrajini, i rekao da “nema mjesta za dvostruke standarde u međunarodnoj pravdi”.

“Bez obzira jesu li ratni zločini počinjeni u Ukrajini ili Palestini, krivci bi trebali odgovarati”, rekao je Daoud.

Ovo nije prvi put da je slučaj protiv Izraela dostavljen ICC-u tokom njegovog jednomjesečnog rata u Gazi.

Dana 31. oktobra, Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su žalbu tom tijelu u kojoj navode da je Izrael počinio ratne zločine protiv novinara u Gazi.

Do danas, u izraelskim napadima ubijeno je najmanje 39 novinara od 7. oktobra, prema brojkama Odbora za zaštitu novinara (CPJ), od kojih su 34 bili Palestinci, četvorica su bili Izraelci i jedan Libanac.

‘Krivična odgovornost’

Tužitelj ICC-a Karim Khan ukazao je na dodatne moguće zločine kada je 29. oktobra posjetio egipatski granični prelaz Rafah, rekavši da bi sprečavanje humanitarne pomoći da stigne do civila moglo biti procesuirano prema Rimskom statutu.

“Ne bi trebalo biti nikakvih zapreka da humanitarna pomoć ide djeci, ženama i muškarcima, civilima”, rekao je Khan.

“Oni su nevini, imaju prava prema međunarodnom humanitarnom pravu. Ta su prava dio Ženevskih konvencija i dovode do čak i krivične odgovornosti kada su ta prava ograničena Rimskim statutom.”

Izrael, koji nije član ICC-a, prethodno je odbacio nadležnost suda i službeno ne sarađuje sa sudom.

Osnivački Rimski statut ICC-a daje mu zakonsku ovlast da istražuje navodne zločine na teritoriju svojih članica ili od strane njihovih državljana kada domaće vlasti to “ne žele ili ne mogu” učiniti.

Dana 10. oktobra, ured tužitelja ICC-a rekao je da se njegov mandat odnosi na potencijalne zločine počinjene u trenutnom sukobu.

Izvor: Al Jazeera