SAD izveo zračni napad u Siriji, dronovima napadnuta američka baza u Iraku

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin saopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su, drugi put u posljednjih nekoliko sedmica, izveli napade u srijedu u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene grupe, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Dok napetosti rastu u vezi sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka oktobra, prenosi Hina.

Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske povrede mozga ili lakše povrede.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin saopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

Ako se napadi snaga koje podržava Iran na američke snage nastave, SAD “neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude”, kazao je Austin.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete.

Sjedinjene Američke Države poslale su ratne brodove i borbene avione u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, uključujući dva nosača aviona, kako bi pokušale odvratiti Iran i grupe koje podržava Iran.

Napad dronom

Trenutno je u Siriji gotovo 900 američkih vojnika, a 2.500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje grupe Islamska država Irak i Levant koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američku ambasadu u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora u srijedu.

Sirene su se oglasile u američkoj ambasadi u srijedu navečer, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi ambasada.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama.

Grupa “Islamski otpor u Iraku” preuzela je odgovornost za posljednji napad, poručivši u saopćenju da je gađala zračnu bazu Al Harir s dva drona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada