SAD: Niz pobjeda zagovornika prava na pobačaj i demokrata

U Ohiju, državi koja je glasala za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020, glasači su odobrili ustavni amandman kojeg zagovaraju demokrate.

Aktivisti za prava na abortus traže da žene imaju pravo na izbor, u Detroitu, 29. oktobra 2022. (REUTERS/Rebecca Cook)
Aktivisti za prava na abortus traže da žene imaju pravo na izbor, Detroit, 29. oktobra 2022. (Reuters / Rebecca Cook)

Demokrati i zagovornici prava na pobačaj u utorak su zabilježili niz izbornih pobjeda, uključujući konzervativne države Ohio i Kentucky, što je rani signal da reproduktivna prava ostaju snažno pitanje za demokrate uoči predsjedničke utrke 2024. godine.

U Ohiju, državi koja je glasala za republikanca Donalda Trumpa s osam postotnih bodova na predsjedničkim izborima 2020. godine, glasači su odobrili ustavni amandman koji garantira pravo na pobačaj, pokazuju projekcije Edison Researcha, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ishod je produžio nepobjedivi niz zagovornika prava na pobačaj od prošlogodišnje odluke američkog Vrhovnog suda da poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1972. godine i ukine nacionalno pravo na prekid trudnoće.

U Virginiji su demokrati osvojili kontrolu nad oba zakonodavna doma, navodi AP.

Biden: Demokratija je pobijedila

Rezultat je poruka republikanskom guverneru Glennu Youngkinu, koji je žestoko vodio kampanju za republikanske kandidate i nastojao ih ujediniti oko svog prijedloga da se zabrani većina pobačaja nakon 15. sedmice trudnoće.

U Kentuckyju je demokratski guverner Andy Beshear osvojio drugi četverogodišnji mandat, po projekcijama Edisona, prkoseći konzervativnoj sklonosti države koja je 2020. godine glasala za Trumpa s više od 25 postotnih bodova.

Ovi izbori dali su naznake o tome kako razmišljaju birači manje od deset sedmica prije nego što utrkom za predsjedničku nominaciju u Iowi počne predsjednička kampanja 2024. godine.

Američki predsjednik Joe Biden je pohvalio rezultat u Ohiju.

“Večeras su Amerikanci još jednom glasali za zaštitu svojih temeljnih sloboda – i demokratija je pobijedila”, kazao je on.

Beshear je pobijedio državnog tužitelja Kentuckyja Daniela Camerona, koji bi bio prvi Afroamerikanac na mjestu guvernera.

Unatoč stranačkoj pripadnosti, Beshear je zadržao visok rejting, podržan svojim vodstvom tokom pandemije korona virusa i prirodnih katastrofa.

Također se zauzimao za zaštitu prava na pobačaj, iako ne može poništiti gotovo potpunu zabranu države.

U pobjedničkom govoru Beshear je pobjedu nazvao “jasnom izjavom da politika ljutnje treba završiti upravo ovdje i sada”.

Ohio kao ‘vojno polje’ za pobačaj

Ohio je bio najnovije “vojno polje” za pobačaj, gotovo godinu i po nakon odluke Vrhovnog suda.

Prošle godine su grupe koje zagovaraju pravo na pobačaj postigle niz pobjeda stavljanjem referenduma o pobačaju na glasački listić, uključujući one u konzervativnim državama.

Udvostručili su tu strategiju.

Ishod u Ohiju potaknut će napore koji su već u toku da se slične izborne mjere stave pred birače u nekoliko država za 2024. godinu, uključujući Arizonu i Floridu.

Snage protiv pobačaja vodile su kampanju protiv amandmana iz Ohija kao preekstremnog, dok su grupe za zaštitu prava na pobačaj upozoravale da bi njegovo odbacivanje otvorilo put za stupanje na snagu stroge zabrane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada