U Barceloni odbijaju ukrcavati oružje zbog ubijanja civila u Gazi

Nekoliko nevladinih organizacija godinama izvještava o brodovima u čijim kontejnerima se prevozi oružje pa radnici očekuju informacije od njih.

Sindikati radnika iz Barcelone su poručili kako ne žele biti učesnici i odgovorni za ubistva ni na kojem teritoriju (Anadolija)

Lučki radnici u Barceloni, jednoj od najvećih luka na Mediteranu, do daljnjeg odbijaju prekrcavati oružje na brodove potaknuti masovnim stradanjima civila u ratu Izraela i Hamasa u Gazi, saopćio je sindikat.

“Mi, radnici, ne želimo biti učesnici ni odgovorni za ubistva ni na kojem teritoriju”, naveo je sindikat OEPB koji okuplja 1.200 radnika, prenosi Hina.

Sindikat je dodao da ne zna je li u luci uskladišteno oružje, ali dobije li informaciju o tome, neće ga ukrcavati na brodove.

Nekoliko nevladinih organizacija već godinama izvještava o brodovima u čijim kontejnerima se prevozi oružje, pa radnici očekuju informacije od njih.

Izvoz vrijedan 1,3 milijarde dolara

“Nećemo zaustaviti rat, ali uspijemo li svojim primjerom potaknuti i druge luke na ovakav potez, bit ćemo zadovoljni”, rekao je glasnogovornik sindikata Sebastian Huguet.

Po njegovim riječima, oružje se neće ukrcavati bez obzira kome je namijenjeno i u koji dio svijeta upućeno.

Španija je u prvoj polovici 2022. godine izvezla vojnu opremu vrijednu 1,3 milijarde eura, a isporuke u Izrael iznosile su devet miliona eura, prema dostupnim službenim podacima.

Španija ne planira izvoziti bilo kakvu smrtonosnu vojnu opremu koja bi se koristila u sukobu između Izraela i Hamasa, objavila je prošle sedmice španska novinska agencija EFE, pozvavši se na neimenovane izvore iz Vlade.

Sindikati transportnih radnika u Belgiji u ponedjeljak su pozvali svoje članove da ne ukrcavaju vojnu opremu koja se šalje u Izrael za borbu protiv Hamasa.

Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom tvrde da su zaposlenici aerodroma vidjeli pošiljke oružja.

Blokade širom svijeta

“Dok je genocid u Palestini u toku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone”, rekli su u zajedničkom saopćenju.

U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem snabdijevaču Izraela oružjem, više od stotinu demonstranata blokiralo je u ponedjeljak ulaz u luku Tacoma, na zapadu zemlje

Vjeruju da je brod “Cape Orlando” trebao pokupiti oružje i opremu za isporuku u Izrael.

Demonstranti su automobilima blokirali ulaz u pristanište, u pokušaju da spriječe radnike da utovare brod.

Izvor: Agencije