Istraga opovrgava tvrdnju Izraela o Hamasovom tunelu ispod bolnice u Gazi

Otvor za koji je Izrael tvrdio da je Hamasov tunel zapravo je rezervoar vode za bolnicu.

Video kojeg je objavila izraelska vojska pokazuje otvor u dvorištu bolnice koji, prema njihovim tvrdnjama, vodi do Hamasovog tunela (Reuters)

Sanad, Al Jazeerina agencija za digitalna istraživanja, opovrgla je posljednju tvrdnju izraelskih vlasti da se ispod bolnice za rehabilitaciju i protetiku Sheikh Hamad bin Khalifa, poznatije kao Katarska bolnica, nalazi tunel kojeg koriste borci Hamasa.

Izraelske vlasti često iznose tvrdnje o komandnim mjestima i tunelima ispod bolnica u Gazi, što koriste kao opravdanje za ciljanje zdravstvene ustanove koje su u ratu zaštićene međunarodnim pravom.

Video kojeg je objavila izraelska vojska pokazuje otvor u dvorištu bolnice, odmah uz vanjski zid, koji, prema njihovim tvrdnjama, vodi do Hamasovog tunela.

Međutim, istraga agencije Sanad pokazala je da otvor vodi do rezervoara za vodu kojeg bolnica koristi za punjenje terapijskih bazena te kao rezervni izvor vode u hitnim situacijama.

Agencija Sanad je analizirala satelitske snimke i arhivu iz perioda izgradnje bolnice te razgovarala sa inženjerima koji su je izgradili.

Bolnica, koju je izgradio Katar, počela je sa radom 2019. godine.

Poput drugih bolnica u opkoljenom Pojasu Gaze, oštećena je u izraelskim nemilosrdnim zračnim bombardovanjima čije su mete medicinske ustanove.

U ratu protiv Gaze, Izrael je više puta iznio tvrdnje da su određene bolnice u Gazi, poput bolnice Al-Shifa, najveće u enklavi, služe kao paravan za Hamasove tunele te da ih to čini saučesnicima grupe.

Tvrde da to opravdava kontinuirano bombardovanje okoline bolnica, koje ne primaju samo pacijente, već i raseljene ljude iz cijele Gaze. Stručnjaci napominju da bi takvi napadi mogli predstavljati kršenje međunarodnog prava, zbog zaštićenog statusa civila i medicinskih ustanova.

Izvor: Al Jazeera