Rusija: Izraelske opaske o nuklearnoj opciji za Gazu otvaraju ‘veliki broj pitanja’

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže da se čini da je Izrael priznao da ima nuklearno oružje i da ga je spreman upotrijebiti.

Ministar baštine Izraela Amihai Eliyahu rekao je tokom radijskog intervjua prije nekoliko dana da bi nuklearna opcija bila 'jedan od načina' za napad na Gazu (Ariel SchalitAP)

Ruski dužnosnici pridružili su se drugim zemljama u izražavanju zabrinutosti zbog navoda izraelskog ministra koji je, čini se, izrazio otvorenost prema ideji da Izrael izvede nuklearni napad na Gazu, rekavši da to otvara “veliki broj pitanja”.

Reakcija Moskve stigla je u utorak, nekoliko dana nakon što je ministar za naslijeđe Amihai Eliyahu rekao tokom radijskog intervjua da bi nuklearna opcija bila “jedan od načina” rješavanja pitanja Gaze, implicirajući da Izrael ne samo da posjeduje nuklearno oružje, nešto što zemlja nikada nije priznala, nego da ih je također spreman koristiti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je suspendirao ministra iz krajnje desne stranke u koalicijskoj vladi i udaljio sa sastanaka kabineta “do daljnjega”.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je glavno pitanje to što se čini da je Izrael priznao da ima nuklearno oružje.

“Pitanje broj jedan, ispada da čujemo službene izjave o prisutnosti nuklearnog oružja?” citarala je Zaharovu državna novinska agencija RIA.

Ako je tako, rekla je, “gdje su onda Međunarodna agencija za atomsku energiju i međunarodni nuklearni inspektori”.

Iran traži hitnu reakciju

Federacija američkih naučnika procjenjuje da Izrael ima oko 90 nuklearnih bojevih glava.

U ponedjeljak su Sjedinjene Američke Države osudile Eliyahuove komentare kao “potpuno neprihvatljive”.

“I dalje vjerujemo da je važno da se sve strane u ovom sukobu suzdrže od retorike pune mržnje”, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Ovi navodi su također izazvali osude iz cijelog arapskog svijeta, a Iran je pozvao na brzu međunarodnu reakciju.

“Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodna agencija za atomsku energiju moraju poduzeti hitnu i neprekidnu akciju za razoružavanje ovog barbarskog režima apartheida”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian u ponedjeljak na društvenim mrežama.

“Sutra će biti kasno”, objavio je na platformi X.

Izvor: Agencije