UN: Jačaju antisemitizam, islamofobija i drugi oblici govora mržnje

Svjedoci smo širenja govora mržnje, nasilja i diskriminacije te produbljenja društvenih lomova, polarizacije i negiranja prava na slobodu govora, kaže komesar UN-a za ljudska prava, Volker Tuerk.

Bujica izjava punih mržnje kojima svjedočimo je gnusna, smatra Tuerk (Reuters)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk izrazio je žaljenje zbog “znatnog porasta mržnje” u svijetu nakon Hamasovih napada 7. oktobra.

Tuerk je poručio da žali zbog sve većeg broja slučajeva antisemitizma, islamofobije i drugih oblika govora mržnje.

“Posljedice ove krize (…) vide se posvuda, dehumaniziraju i Palestince i Jevreje. Svjedoci smo znatnog širenja govora mržnje, nasilja i diskriminacije te produbljenja društvenih lomova, polarizacije i negiranja prava na slobodu govora i mirno okupljanje”, upozorio je.

“Čuo sam da Jevreji i muslimani govore da nisu sigurni i to me žalosti”, dodao je UN-ov zvaničnik, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Izraelska vojska je okružila glavni grad Pojasa Gaze, pokušavajući uništiti Hamas i odgovoriti na napade 7. oktobra u kojima je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno oko 1.400 ljudi u Izraelu, uglavnom civila.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, gdje je Hamas na vlasti, tvrdi da je više od 9.400 stanovnika Gaze, većinom žena i djece, poginulo u izraelskoj ofenzivi.

Tuerk je rekao da je u svijetu sve veći broj primjera “uznemiravanja, napada i govora mržnje protiv muslimana i Jevreja, pa tako i na skupovima u vezi sa sukobom”.

Visoki komesar je ujedno osudio “huškačku i toksičnu retoriku mržnje” kojom se koriste politički čelnici.

‘Ograničenje govora i prava na proteste’

“Bujica izjava punih mržnje kojima svjedočimo, pa tako i na društvenim mrežama, gnusna je”, ocijenio je.

“Međunarodno pravo je jasno u vezi s tim. Zabranjeno je svako pozivanje na etničku, rasnu ili vjersku mržnju koja bi poticala na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”, istaknuo je.

Tuerk je ujedno rekao da je zabrinut zbog ograničavanja slobode govora u prilikama sukoba, istaknuvši da su neke zemlje uvelike ograničile pravo na proteste, pozivajući se na opasnost za nacionalnu sigurnost i od veličanja terorizma.

“Države moraju garantovati siguran i prigodan prostor za sudjelovanje i za raspravu”, ocijenio je.

“Ne mogu neopravdano ograničavati sudjelovanje, raspravu i kritične komentare o sukobu, ni izražavanje solidarnosti s Izraelcima i sa Palestincima. U nekim slučajevima utvrdili smo opšta i nerazmjerna ograničenja što se tiče okupljanja, najviše kada je riječ o propalestinskim skupovima”, dodao je.

Izvor: Agencije