Papa o ratu u Gazi: Za ime Božje, prestanite

Nadam se da će se napraviti sve da se sukob ne proširi, da će ranjeni biti spašeni i da će stanovništvu Gaze stići pomoć, rekao je papa.

Potrebno je primijeniti rješenje koje uključuje dvije države, za Izraelce i za Palestince, stava je papa Franjo  (Reuters)

Papa Franjo apelirao je da se prekine sukob u Gazi i pozvao da se omogući doprema humanitarne pomoći i pomoć ranjenima da bi se ublažila “vrlo teška” situacija.

“Neprestano razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu, gdje su mnogi ljudi izgubili živote. Za ime Božje, molim vas da prestanete. Prekinite vatru”, rekao je.

“Nadam se da će se napraviti sve da se sukob ne proširi, da će ranjeni biti spašeni i da će stanovništvu Gaze stići pomoć, jer ondje je humanitarna situacija vrlo teška”, dodao je papa, prenijela je Hina

Ubijanje budućnosti djece

Ponovo je pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca koje je Hamas odveo za vrijeme napada na Izrael 7. oktobra, fokusiravši se pritom na djecu. Kazao je kako se ona “moraju vratiti svojim porodicama”.

“Razmislimo o djeci, o svoj djeci koja su uključena u ovaj rat, kao i o onoj u Ukrajini i u ostalim sukobima, jer ovako se njihova budućnost ubija”, dodao je.

Papa Franjo ranije je pozvao na stvaranje humanitarnih koridora, kazavši kako je, da bi se okončao rat između Izraela i Hamasa, potrebno primijeniti rješenje koje uključuje dvije države – za Izraelce i za Palestince.

Izvor: Agencije