Šefovi diplomatija arapskih zemalja na susretu s Blinkenom

Arapski ministri vanjskih poslova i američki diplomata razgovarat će u glavnom gradu Jordana o prekidu vatre i isporuci pomoći u Pojas Gaze.

Antony Blinken je u Tel Avivu tražio humanitarni prekid rata u Gazi, što Izrael odbija (Reuters)

Susret šefova diplomatija arapskih zemalja i američkog državnog sekretara Antony Blinkena, u jeku sukoba između Hamasa i Izraela, bit će održan u Ammanu, potvrdio je kabinet ministra vanjskih poslova Jordana Aymana Safadija.

Na samitu u Ammanu će učestvovati ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Egipta te generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), prenosi Tanjug.

Arapski ministri će prvo imati međusobni sastanak, nakon čega će im se pridružiti Blinken, kada će razgovarati o prekidu vatre i isporuci pomoći u Pojas Gaze, navodi se u saopćenju Safadijevog kabineta.

Ministri će razgovarati i o posljedicama rata i načinima da se okonča ”opasno pogoršanje koje ugrožava sigurnost čitave regije”.

Izrael odbija humanitarni prekid rata

Sastanak arapskih čelnika i najvišeg američkog diplomate dolazi dan nakon što je Blinken u Tel Avivu tražio humanitarni prekid rata u Gazi, što Izrael odbija, držeći u opsadi najveći grad palestinske enklave.

Najnoviji rat u desetljećima starom sukobu počeo je kada su borci Hamasa probili granicu 7. oktobra.

Izrael kaže da su ubili 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 200 talaca, u najsmrtonosnijem danu 75-godišnje historije Izraela.

U izraelskom bombardiranju male palestinske enklave od 2,3 miliona ljudi poginulo je najmanje 9.000 ljudi, uključujući 3.760 djece, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi.

Izvor: Agencije