Nizozemska pred haškim sudom zbog ‘saučesništva u ratnim zločinima u Gazi’

Prijavu su podnijele organizacije za zaštitu ljudskih prava, zbog nizozemskog izvoza dijelova za izraelske borbene avione F35 tokom napada na Gazu.

Da bi izraelski zračni napadi na Gazu mogli biti predstavljeni kao ratni zločini upozoravalo je nekoliko zvaničnika Ujedinjenih naroda (Reuters)

Predstavnici nizozemske države će se u ponedeljak pojaviti pred Okružnim sudom u Hagu, na osnovu optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi, koje su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnijele zbog izvoza u Izrael dijelova za borbene avione F35, saopćeno je iz tog suda.

Organizacije, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama, tvrde da je “Nizozemska doprinijela širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava Izraela u Gazi” dozvolivši pošiljke rezervnih dijelova za izraelske borbene avione dok su sukobi u toku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nizozemska ministrica odbrane odbila je komentirati slučaj, a ranije ovog mjeseca, nizozemski list NRC prenio je navode vladinih izvora da je Nizozemska dozvolila isporuku dijelova za izraelske vojne avione uprkos upozorenjima pravnih savjetnika da bi mogla prekršiti međunarodno pravo, jer se ti avioni koriste u bombardiranju u Pojasu Gaze.

Izrael negira optužbe

Da bi izraelski zračni napadi na Gazu mogli biti predstavljeni kao ratni zločini, s obzirom na veliki broj poginulih civila, upozoravalo je nekoliko zvaničnika Ujedinjenih naroda, uključujući visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Izrael, međutim, negira optužbe za ratne zločine, rekavši da se njegove vojne snage pridržavaju međunarodnog prava.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, više od 15.000 stanovnika Gaze tom je ubijeno od početka izraelskih napada 7. oktobra.

Izvor: Agencije