EU: Govor mržnje na internetu većinom usmjeren protiv žena

Žene su glavne mete govora mržnje, uključujući pogrdne riječi, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, objavljeno je u izvještaju Evropske unije.

Rezultati su pokazali da su žene glavne mete na svim promatranim platformama i u svim posmatranim državama (EPA)

Žene su glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući pogrdne riječi, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, objavljeno je u izvještaju Evropske unije.

To bi trebalo potaknuti EU i društvene mreže da obrate pažnju na karakteristike poput roda i etniciteta pri moderiranju sadržaja, saopćila je Evropska agencija za osnovna prava (FRA), prenosi Hina.

Istraživanje je provedeno na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X-u, ranije poznatom kao Twitter, u četiri evropske zemlje između januara i juna 2022. godine.

Rezultati su pokazali da su žene glavne mete na svim promatranim platformama i u sve četiri države.

Druge pogođene grupe uključuju osobe afričkog porijekla, Rome i Jevreje.

Broj objava s govorom mržnje usmjerenim prema ženama tri puta je veći od objava protiv ljudi afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četiri posmatrane zemlje, piše u izvještaju FRA.

Suzbiti štetan ili nezakonit sadržaj

“Puka količina mržnje koju smo identificirali na društvenim medijima jasno pokazuje da EU, zemlje članice i internetske platforme mogu pojačati napore kako bi se stvorio sigurniji internetski prostor za sve”, kazao je čelnik FRA Michael O'Flaherty.

Prema evropskom Aktu o digitalnim uslugama, koji je prošle godine stupio na snagu, velike tehnološke platforme i internetski pretraživači moraju učiniti više kako bi suzbili štetan ili nezakonit sadržaj, jer bi u protivnom mogli plaćati kazne.

Evropska komisija je u oktobru počela službene istrage Mete, kojoj pripada Facebook, TikToka i X-a, odnosno njihovih napora da sa svojih platforma uklone štetan sadržaj.

Tehnološki divovi u posljednje vrijeme suočavaju se sa sve većim nadzorom s obzirom na porast štetnog sadržaja i dezinformacija nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

FRA je objavio da za potrebe istraživanja nije uspio dobiti pristup podacima Facebooka i Instagrama.

Izvor: Agencije