Djevojka ubijena nakon objavljene fotografije s momkom

Ubistvo je posljednje u nizu više od 5000 incidenata od 2012. u kojima su ubijene žene.

Pakistanski aktivisti na protestu protiv femicida [Muhammed Muheisen/AP]

Policija u pakistanskoj sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa uhapsila je muškarca za kojeg se sumnja da je ubio svoju kćerku tinejdžericu prošle sedmice, nakon što su na internetu objavljene njen fotografije na kojima je u zagrljaju mladića.

Mukhtar Ahmed Tanoli, okružni policajac Kohistana, rekao je Al Jazeeri da je policija uhapsila oca, Arsalu, “pod optužbom da je ubio vlastitu kćer”.

Policija je uhapsila i očevog brata i dva bratića – koji su optuženi da su s Arsalom isplanirali ubistvo.

Policija je o incidentu obaviještena 24. novembra, nakon čega je pronašla tijelo djevojke u kući u okrugu Kolai-Palas u Kohistanu, oko 350 km od glavnog grada Islamabada.

Prema policijskom izvještaju, fotografije koje su kružile Facebookom ranije prošle sedmice prikazuju djevojku zagrljenu s muškarcem, oboje iz Kohistana.

Kohistan je otočna, izrazito konzervativna regija u kojoj se lokalne tradicije često provode putem plemenskih vijeća poznatih kao jirgas. Vijeća su poznata po tome da izriču smrtne kazne ženama zbog “kršenja” tradicije.

Poznat je slučaj iz 2012. godine kada je lokalno plemensko vijeće naredilo ubistvo najmanje tri žene i dva muškarca, koji su ranije prikazani u jednom videu na način da žene plješću dok muškarci plešu tokom ceremonije vjenčanja.

Ne mogu tražiti jirgu

Tanoli je rekao da je prošlosedmično ubistvo bilo drugačije. “Ne možemo tvrditi da je ubistvo naredila jirga…”, rekao je.

Dodao je da policija vjeruje da su fotografije lažne, i da su oni koji su ih kreirali koristili fotografije drugog para. Policija je zatražila pomoć stručnjaka za kibernetički kriminal u pakistanskoj Federalnoj istražnoj agenciji kako bi ušla u trag ljudima koji su možda napravili lažne fotografije.

Nausher Khan, otac 17-godišnjeg dječaka koji je prikazan na fotografiji sa djevojkom kaže da ne zna da je plemensko vijeće naredilo ubistvo, ali se boji za sina i porodicu.

“Policija je sada uhapsila oca djevojčice i njenog ujaka i rođake, ali bojim se da će se porodica djevojčice htjeti osvetiti ubistvom mog sina”, rekao je Khan za Al Jazeeru. “Poslao sam ga da se sakrije, ali sada sam zabrinut za svoju ženu i petero djece.”

Pakistanske organizacije za ljudska prava upozoravaju na rašireni femicid u zemlji, a podaci pokazuju da je od 2012. ubijeno više od 5000 žena.

Iako je vlada pooštrila zakon protiv takvih ubistava, povećavajući kaznu na doživotni zatvor 2016, ubistva žena nisu prestala.

U svom izvještaju za 2022. Pakistansko povjerenstvo za ljudska prava navodi da su u toj godini prijavljena 384 slučaja femicida, od kojih više od 100 u Khyber Pakhtunkhwe.

Izvor: Al Jazeera