Sjeverna Koreja tvrdi da je njen špijunski satelit snimio Bijelu kuću i Pentagon

Sjeverna Koreja prošle je sedmice uspješno lansirala svoj prvi izviđački satelit za koji je rekla da je dizajniran za praćenje vojnih kretanja SAD-a i Južne Koreje.

Kim Jong Un pregleda špijunske satelitske fotografije
Kim Jong Un je pregledao špijunske satelitske fotografije (Reuters)

Nakon desetljeća satelitskog nadzora stranih vlada, Sjeverna Koreja poslala je svoj prvi špijunski satelit u orbitu, a u utorak je vođa Kim Jong Un pregledao špijunske satelitske fotografije Bijele kuće i Pentagona, objavili su sjevernokorejski mediji, prenosi Hina.

Kim je, po pisanju tamošnjih medija, uz Bijelu kuću i Pentagon, pregledao i špijunske satelitske fotografije američkih nosača aviona u pomorskoj bazi Norfolk.

Sjeverna Koreja prošle je sedmice uspješno lansirala svoj prvi izviđački satelit za koji je rekla da je dizajniran za praćenje vojnih kretanja SAD-a i Južne Koreje.

Od tada su državni mediji izvijestili o satelitskim fotografijama gradova i vojnih baza u Južnoj Koreji, Guamu i Italiji, uz glavni grad SAD-a.

Do sada Pjongjang nije objavio nikakve fotografije, ostavljajući analitičarima i stranim vladama da raspravljaju koliko je novi satelit zapravo sposoban.

Fotografije od utorka posljednje su u nizu slika onoga što je agencija KCNA opisala kao “glavne ciljane regije”.

Koliko korisne fotografije mogu biti?

Južna Koreja, koja je u utorak rekla da će datum lansiranja njenog prvog špijunskog satelita na američkoj raketi Falcon 9 biti odgođen zbog vremenskih prilika, rekla je da se satelitske sposobnosti Sjevera ne mogu provjeriti.

Nema razloga za sumnju da satelit može vidjeti velika područja ili ratne brodove za koje Sjeverna Koreja tvrdi da može, budući da bi čak i kamera srednje rezolucije mogla Pjongjangu ponuditi tu mogućnost, rekao je Dave Schmerler, stručnjak za satelitske slike u Centru James Martin.

“No pitanje koliko korisne te slike mogu biti ovisi za što ih žele koristiti”, dodao je.

Kako bi sateliti srednje rezolucije bili korisni u sukobu, Sjeverna Koreja bi morala lansirati mnogo više satelita kako bi omogućila češće prelete iznad ključnih mjesta, rekao je Schmerler, što je cilj za koji je svemirska agencija rekla da slijedi.

“Za njih je veliki skok od nule do nečega, ali dok ne vidimo slike koje prikupljaju, nagađamo o slučajevima njegove upotrebe”, rekao je.

Kim je također pregledao satelitske fotografije baze zračnih snaga Andersen na američkom području Guama u zapadnom Pacifiku i američkog brodogradilišta i zračne baze u Norfolku i Newportu, gdje su uočena četiri nosača aviona na nuklearni pogon i britanski nosač aviona, dodala je KCNA.

Izvor: Agencije