Bombardiranje bunara i pumpi za vodu izaziva veliku krizu na sjeveru Pojasa Gaze

Vodu prebacuju na primitivne načine, koristeći zaprežna kola, s obzirom na to da je okupacija uništila više od 50 posto glavnih bunara koji su bili u upotrebi.

Palestinska djeca sa kanisterima u redu čekaju vodu (Real Madrid C.F. / YouTube)

Sjever Pojas Gaze pati od ozbiljne krize u snabdijevanju vodom nakon što je okupatorska vojska tokom rata namjerno bombardirala bunare, rezervoare i pumpe. Napadi su privremeno zaustavljeni jer je na snazi humanitarno primirje.

Mazen Al-Najjar, načelnik općine Jabalia al-Nazla, kaže kako općina nije dobila ni litar goriva, iako je privremeno primirje ušlo u četvrti dan, što onemogućava rad preostalih bunara koji su u funkciji.

Ističe da općinske ekipe dostavljaju vodu do područja na kojima se nalaze raseljene osobe, u kolektivne centre i u škole. Vodu prebacuju na primitivne načine, koristeći zaprežna kola, s obzirom na to da je okupacija uništila više od 50 posto glavnih bunara koji su bili u upotrebi.

Al-Najjar otkriva da su okupatorske snage uništile ogromne rezervoare, što je zakompliciralo proces eksploatacije preostalih bunara u nadležnosti općine, u čijem je sastavu i kamp Jabalia, najveći palestinski izbjeglički kamp.

Al-Najjar je upozorio na opasnost od poplave koja bi mogla pogoditi četvrt miliona stanovnika u kampu Jabalia ako bi se pumpa za vodu Abu Rashida izlila. Naglasio je da će općina u tom slučaju biti primorana pumpati otpadne vode i kanalizaciju u more uslijed uništavanja bunara i pumpi, što je uzrokovalo veliku krizu.

Opasnost od ekološke katastrofe

Također je naglasio da općina nije u mogućnosti pružati usluge građanima, kao što je sakupljanje otpada. Na područjima na kojima su se sklonile raseljene osobe i u školama nalaze se tone otpada, što predstavlja opasnost od ekološke katastrofe. Kaže kako bi to moglo predstavljati veću opasnost nego izraelsko bombardiranje i razaranje naseljenih stambenih objekata.

U tom kontekstu, novinar Anas Al-Sharif u svom izvještaju za Al Jazeeru pokazuje bombardirane i uništene bunare u sjevernom dijelu Pojasa Gaze. Kaže kako je takva situacija dovela do poteškoća u snabdijevanju stanovništva pitkom vodom i do nedostatka osnovnih potrepština neophodnih za pristojan život.

U izvještaju su prikazani i snimci na kojima se vide brojni građani dok stoje u redovima da naspu vodu u kanistere, iako to ne zadovoljava ni minimum njihovih potreba, imajući u vidu prenaseljenost tog područja zbog talasa raseljavanja.

Izvor: Al Jazeera