Pobjednici nizozemskih izbora su protiv proširenja EU i pomoći Ukrajini

Mediji i analitičari u EU ukazuju na to da dolazak Wildersa na vlast i u samoj Uniji izazvati neminovne potrese i neslaganja.

Sve snažnije krajnje desničarske stranke širom EU su pozdravile Wildersovu pobjedu na izborima u Nizozemskoj (EPA)

Geert Wilders i njegova na izborima u Nizozemskoj pobjednička krajnje desničarska PVV stranka su protiv ulaska novih članica u Evropsku uniju, posebno Ukrajine za koju traže ukidanje pomoći EU, a ozbiljno razmatraju i referendum o izlasku Nizozemske iz članstva Unije.

Na ove činjenice ukazuju mediji i analitičari u EU uz zaključak da dolazak na vlast Wildersa, velikog protivnika imigracije, posebno iz islamskih zemalja, i zagovornika zatvaranja granica i vraćanja Nizozemskoj finansijskih i drugih bitnih nadležnosti Unije, znači da će to i u samoj EU izazvati neminovne potrese i neslaganja, prenosi Beta.

Otud se ocjenjuje da će već susret vođa Unije polovinom decembra biti buran jer bi EU trebalo da odluči i o pokretanju pregovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, što naročito odbijaju i Mađarska i Slovačka, koje, štaviše, traže i obustavu vojno-ekonomske podrške Kijevu.

Evropski zvaničnici u Briselu su sa zabrinutošću ocijenili da će dolazak u Nizozemskoj na vlast stranke PVV, koja tek treba da nađe koalicione partnere za vladu, samo odmogući onim vladama i ustanovama Unije koje nastoje da i dalje većinom odbojno stanovništvo prema ulasku u članstvo novih zemalja, ubijede da to donosi i koristi, boljitak samoj EU.

Desničari traže ukidanje eura

Sve snažnije krajnje desničarske stranke širom EU su pozdravile Wildersovu pobjedu na izborima u Nizozemskoj, petoj po snazi privredi u EU, kao znak i poruku evropskih građana da cjelokupnu politiku Unije treba okrenuti potrebama i zahtjevima samih građana.

Wilders je, prema analizama, iznenađujuće moćno osvojio najveći broj zastupnika u parlamentu zato što je, pored zaustavljanja masovne imigracije, insistirao na slamanju rasta cijena i životnih troškova, naglog poskupljenja stanarina i cijena stanova, što je sve izazvalo veliko nezadovoljstvo građana.

A poruka izglednog novog nizozemskog premijera je bila i da je “Evropska unija institucija koja prisvaja sve više ovlasti, grabi novac poreskih obveznika i nameće nam svoje diktate”.

To je jako godilo uhu izrazito desničarskih partija širom EU koje traže povratak vlasti sa nivoa Unije na nacionalne institucije, pa i ukidanje eura i ponovno uvođenje nacionalnih valuta.

U tome su vrlo glasni i Wilders, a i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen… dok sve moćnija njemačka izrazito desničarska stranka “AfD” poručuje da je “jasno da cijela Evropa želi politički zaokret”.

Na plodno tlo padaju i Wildersove poruke da Nizozemska ne može nastaviti da i dalje mnogo više uplaćuje u budžet EU nego što se iz evropskih kasa pare vraćaju u Nizozemsku.

Spor oko podrške Ukrajini

To se poklapa i s oštrim kritikama ekstremno desnih, ali i nekih političkih krugova bližih centru unutar EU, da bi ulazak Ukrajine, uz to jako siromašne države u ratu, značio da bi se svi fondovi EU za poljoprivredu i pomoć nerazvijenim oblastima jednostavno prelili u Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban prijeti da će blokirati odlučivanje na samitu Unije polovinom decembra ako evropska 27-orica hitno ne preispitaju situaciju i odnose s Ukrajinom, koja se nemoćno vojno zagbilila u rat čiji se kraj i ciljevi ne vide.

Wilders takođe navodi da novac i vojnu opremu treba rezervisati za sopstvene oružane snage Nizozemske.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni je nehotice priznala da se jedinstvo oko Ukrajine unutar Unije raspada, rekavši da su svi “veoma umorni” i da se “bliži čas kad će svi shvatiti da nam je potreban izlaz” iz rata s Rusijom.

Naizgled iznenađujuća upozorenja stižu i od liberalno-demokratskih krugova, pa tako ugledni nemački analitičar Wolfgang Munchau predočava da “EU u ovom trenutku ne smije da širi svoje ovlasti i teži da bude geopolitički igrač što svakako nije”.

Munchau na svom portalu “Eurointelligence” ukazuje da Unija mora se usredsredi na ono što može, a to je jačanje ekonomsko-monetarne unije i jedinstvenog tržišta.

“Ponuda Ukrajini i Moldaviji da”, upozorava on, “krenu u pregovore o članstvu s EU je nečasna… bar sve dok se sama Unija ne usaglasi o dubokim reformama”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada