Euro-Med: Postoji sumnja da Izrael krade organe iz tijela poginulih u Gazi

Primjetili su krađu organa kao što je rožnjača i pužnica, te drugih vitalnih organa poput: jetre, bubrega i srca.

Medicinski stručnjaci u Gazi primijetili su krađu organa poput rožnice oka, pužnica i vitalnih organa kao što su jetra, bubrezi i srce (Aktivisti)

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog ‘krađe organa’ nestalih Palestinaca i tijela poginulih tokom posljednje agresije na Gazu. Zvanične procjene govore da broj nestalih osoba iznosi 7.000, te da Izrael drži na desetine tijela ubijenih Palestinaca.

Euro-Med Monitor je pozvao na formiranje nezavisnog međunarodnog istražnog odbora za pitanje tijela poginulih osoba koje izraelska vojska drži. Tijela su se nalazila u medicinskom kompleksu Al-Shifa i Indonezijskoj bolnici na sjeveru Pojasa Gaze.

Također, skreće pažnju i na slučajeve zadržavanja leševa u blizini takozvanog ‘sigurnog koridora’ predviđenog za raseljene osobe koji vodi prema centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze, kao što je glavni put Salah al-Din.

Euro-Med Monitor je objavio da je izraelska vojska ekshumirala i uzela tijela mrtvih iz masovne grobnice koja je uspostavljena prije više od deset dana u jednom od dvorišta medicinskog kompleksa Al-Shifa.

Iako su deseci tijela poginulih predati Međunarodnom komitetu Crvenog križa, koji ih je prevezao u južni dio Pojasa Gaze kako bi se završio proces ukopa, izraelska vojska i dalje drži tijela velikog broja stradalih osoba.

Euro-Med Monitor iznosi sumnje u krađu organa iz tijela mrtvih ljudi, pozivajući se na zapažanja medicinskih stručnjaka u Gazi koji su izvršili brzi pregled nekih tijela nakon što su predata. Primjetili su krađu organa kao što je rožnjača i pužnica, te drugih vitalnih organa poput: jetre, bubrega i srca.

Duga historija zadržavanja tijela

Ljekari koji rade u nekoliko bolnica rekli su timu Euro-Med Monitora da se krađa organa ne može dokazati ili opovrgnuti isključivo forenzičkim medicinskim pregledom, pogotovo jer je više tijela podvrgnuto ranijim hirurškim intervencijama.

Naveli su da im nije bilo moguće izvršiti precizno analitičko ispitivanje tijela poginulih koja je izraelska vojska držala s obzirom na intenzivne zračne i artiljerijske napade i konstantan priliv ranjenih civila, ali su otkrili nekoliko znakova moguće krađe organa.

Euro-Med Monitor je saopćio da Izrael ima dugu historiju zadržavanja tijela poginulih Palestinaca, jer drži tijela najmanje 145 Palestinaca u mrtvačnicama i otprilike 255 na svom ”groblju brojeva” te 75 nestalih osoba za koje Izrael odbija priznati da drži njihova tijela.

Također ističe da Izrael pohranjuje tijela mrtvih Palestinaca u takozvane ‘grobnice neprijateljskih boraca’, a to su tajne masovne grobnice koje se nalaze na određenim lokacijama, kao što su zatvorene vojne zone, gdje se pokopavanja i sahrane obavljaju u tajnosti. Posmrtni ostaci ili tijela mrtvih su označeni samo brojevima ugraviranim na metalne ploče.

Euro-Med Monitor je izvijestio da je već ranije uočeno da su izraelske vlasti namjerno vraćale tijela umrlih njihovim porodicama, stanovnicima Zapadne obale, nakon određenog vremenskog perioda tokom kojeg su ih držali kod sebe. Tijela su bila zamrznuta na temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa ispod nule, uz naređenje da se ne vrši obdukcija, što ukazuje na moguće prikrivanje krađe pojedinih organa.

Naglasio je da Izrael posljednjih godina nastoji legalizirati držanje tijela mrtvih Palestinaca i krađu njihovih organa. Jedna od takvih odluka je i odluka Vrhovnog suda u Izraelu iz 2019. godine koja dozvoljava vojnim čelnicima da zadrže tijela i privremeno ih sahrane na takozvana ‘groblja brojeva’. Krajem 2021. godine izraelski Knesset (Parlament) usvojio je zakone koji daju ovlaštenja policiji i vojsci da čuvaju posmrtne ostatke poginulih Palestinaca.

Tokom posljednjih godina često su se pojavljivali izvještaji o ilegalnoj eksploataciji tijela poginulih Palestinaca koje Izrael ne želi predati porodicama, uključujući krađu organa i njihovo korištenje u laboratorijima medicinskih fakulteta na izraelskim univerzitetima.

“Pokušaj sigurnosnog odvraćanja”

U svojoj knjizi Over Their Dead Bodies (Preko njihovih mrtvih tijela) izraelska doktorica Meir Weiss otkrila je da su organi ukradeni iz tijela mrtvih Palestinaca korišteni za presađivanje u tijela jevrejskih pacijenata ili u istraživanjima na medicinskim fakultetima na izraelskim univerzitetima.

Još više zabrinjavaju priznanja Yehude Hessa, bivšeg direktora izraelskog Instituta za sudsku medicinu Abu Kabir, o krađi ljudskih organa, tkiva i kože od mrtvih Palestinaca u različitim vremenskim periodima, bez znanja ili saglasnosti njihovih porodica.

Euro-Med Monitor naglašava da Izrael, kao jedina zemlja koja sistematski zadržava tijela mrtvih, pored toga da se smatra najvećim svjetskim centrom za ilegalnu trgovinu ljudskim organima, koristi izgovor da ovakvu politiku zadržavanja tijela umrlih sprovodi u „pokušaju sigurnosnog odvraćanja“, zanemarujući pri tome međunarodne povelje i sporazume koji to zabranjuju.

Euro-Med Monitor je naglasio da se Izrael mora pridržavati pravila međunarodnog prava, koja propisuju da je neophodno poštivati i zaštiti tijela poginulih tokom oružanih sukoba. Četvrta Ženevska konvencija naglašava da „svaka strana u sukobu mora poduzeti sve moguće mjere kako bi se spriječilo pljačkanje mrtvih i skrnavljenje njihova tijela“.

Euro-Med Monitor također je potvrdio da odbijanje predaje tijela mrtvih kako bi ih ožalošćene porodice mogle dostojanstveno sahraniti u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima može predstavljati kolektivnu kaznu zabranjenu članom 50 Haške konvencije i članom 33 IV Ženevske konvencije.

Izvor: Agencije