UN: Zabrinjava nasilje nad onima koji se solidarišu sa žrtvama

Stručnjaci UN istakli su kako su se sa posebno teškim posljedicama i represalijama suočili umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti.

Policija između proizraelskih i propalestinskih pristalica u Los Angelesu (Reuters)

Specijalni izvjestitelji UN-a izrazili su zabrinutost zbog vala napada, činova odmazde, kriminalizacije i sankcija širom svijeta protiv onih koji javno izražavaju solidarnost sa žrtvama sukoba između Izraela i Palestine, prenosi agencija Tanjug.

“Pozivi na prekid nasilja i napada u Gazi, ili na humanitarni prekid vatre, kritike politike i akcija izraelske Vlade, pogrešno su u previše konteksta izjednačeni sa podrškom terorizmu ili antisemitizmu. Ovo guši slobodu izražavanja, uključujući umjetničko izražavanje i stvara atmosferu straha od učešća u javnom životu”, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Visokog komesarijata UN za ljudska prava (UNHCR).

Kako se dodaje, primijećeni su porast antisemitskog govora i netolerancije prema onima koji podržavaju ili se smatra da podržavaju Izrael, kao i prema onima koji izražavaju saosjećanje zbog patnje Izraelaca nakon napada Hamasa 7. oktobra.

“Ovo ostavlja malo prostora za umjerene poglede”, ukazuje se u saopćenju.

Uznemirujući trend zabrane propalestinskih protesta

Stručnjaci UN istakli su kako su se sa posebno teškim posljedicama i represalijama država i privatnih aktera suočili umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti zbog svoje istaknute uloge i vidljivosti.

“Ljudi imaju pravo da izraze solidarnost sa žrtvama teških kršenja ljudskih prava i zahtijevaju pravdu, bilo sa jedne ili druge strane ili obje”, naveli su oni.

Primijetili su i da postoji “veoma uznemirujući trend” da se propalestinski protesti kriminalizuju i etiketiraju kao “protesti mržnje“ i da se preventivno zabranjuju, a kao razlog se često navode rizici po nacionalnu sigurnost, uključujući rizike vezane za podsticanje na mržnju, a da se za to ne pruža opravdanje zasnovano na dokazima.

Navode da takvi postupci ne samo da krše pravo na proteste, već su i štetni za demokratiju i napore za izgradnju mira.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada