Kina nije prijavila nove ili neuobičajene patogene tokom porasta oboljenja

Od sredine oktobra WHO proučava podatke kineskih sistema nadzora koji pokazuju osjetno povećanje respiratornih bolesti kod djece na sjeveru Kine.

Kineske vlasti su povećanje respiratornih oboljenja pripisale tome što su ove godine ukinute anticovid restrikcije (Reuters - Ilustracija)

Kina nije detektovala nikakav novi ili neuobičajen patogen vezan za porast slučajeva respiratonih oboljenja na sjeveru države, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je tražila detaljne informacije od Pekinga, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

“Kineske vlasti su navele da nikakav novi ili neuobičajeni patogen nije detektovan, kao ni neuobičajeni klinički znaci uključujući u Pekingu i Liaoningu, već samo opće povećanje broja slučajeva respiratornih bolesti kao posjledica poznatih patogena”, saopćio je WHO.

Ukinute anticovid restrikcije

Od sredine oktobra WHO proučava podatke kineskih sistema nadzora koji pokazuju osjetno povećanje respiratornih bolesti kod djece na sjeveru Kine. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je uputila zvaničan zahtev Pekingu da dobije više podataka, a kineska vlada nije izdala nikakvo zvanično saopćenje.

Iz WHO navode kako je u četvrtak organiziran videorazgovor sa kineskim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i dječjom bolnicom u Pekingu uz pomoć Nacionalne zdravstvene komisije.

Kineske vlasti su 13. novembra u izjavi novinarima pripisale povećanje respiratornih obolenja tome što su ove godine ukinute anticovid restrikcije, te cirkulaciji poznatih patogena.

Izvor: Agencije