Vojni ekspert: Izrael gubi jedno vozilo i šest vojnika svakih 80 minuta

Vojni ekspert je još jednom naglasio da će naredni sati biti veoma nasilni budući da će svaka strana nastojati pokazati svoje sposobnosti prije nego primirje stupi na snagu.

Izrael neće otkriti svoje stvarne gubitke šest mjeseci prije okončanja bitke, kažće vojni stručnjak (AFP)

Brojke koje su objavile frakcije otpora pokazuju da Izrael gubi jedno vozilo i da je šest osoba ubijeno ili ranjeno svakih sat i 20 minuta, što znači da je najmanje 3.185 mrtvih i ranjenih tokom 22 dana kopnene operacije u Pojasu Gaze, smatra vojni ekspert general-major Fayez Al-Duwairi.

U analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je kazao da snimci koje objavljuje otpor pokazuju da je ispaljivanje raketa još uvijek efikasno, da minobacačke granate i dalje rade, da se nastavljaju bitke sa nultom sumom i da se na različite načine bore sa raznim statičnim i pokretnim ciljevima.

Što je Izrael više prodirao u unutrašnjost Gaze, njegova situacija je bila sve teža, što je za borce otpora predstavljalo priliku za veći obračun, dodao je Al-Duwairi, ukazujući da snimci sukoba koji su nedavno objavljeni potvrđuju da otpor uspješno upravlja bitkom.

Porast nasilja uoči primirja

Vojni ekspert je još jednom naglasio da će naredni sati biti veoma nasilni budući da će svaka strana nastojati pokazati svoje sposobnosti prije nego primirje stupi na snagu, kako bi dokazala da je sposobna nastaviti borbu.

Borci otpora se pokazuju efikasnijim čak i od američkih Delta Force, jer vode bitku sa nulte udaljenosti bez ikakve zaštite, zaklona i u civilu, kazao je Al-Duwairi, naglašavajući da Izrael neće otkriti svoje stvarne gubitke šest mjeseci prije okončanja bitke.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada