UN: Broj žena ubijenih u svijetu 2022. najveći u 20 godina

Gotovo 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestile su agencije Ujedinjenih naroda.

Više od polovine tih ubistava počinili su članovi porodice ili partneri (Reuters)

Ujedinjeni narodi saopćili su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. godine porastao na najviši nivo u 20 godina.

Gotovo 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestili su tijelo UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC), prenosi Hina.

“Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

‘Poziv na hitnu akciju’

“Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola.”

Više od polovine tih ubistava, gotovo 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u usporedbi s gotovo 12 posto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i djevojaka, gotovo 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada