Turska poručila da se Švedska neće priključiti NATO-u do sastanka sljedeće sedmice

Ministri vanjskih poslova Alijanse sastat će se u Briselu 28. i 29. novembra, a neki u zapadnom odbrambenom bloku nadali su se da će taj skup obilježiti pristupanje Švedske.

Turska je zahtijevala da Švedska poduzme više koraka kako bi obuzdala lokalne članove Radničke partije Kurdistana (Reuters)

Turska je obavijestila NATO da ratifikacija Švedske za članstvo neće biti završena na vrijeme kako bi se omogućila ceremonija pristupanja te zemlje na sastanku ministara vanjskih poslova Saveza sljedeće sedmice, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Prošle sedmice vanjskopolitički odbor turskog parlamenta odgodio je glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u kako bi se održali daljnji razgovori o toj temi, prenosi Hina.

Odbor će vjerovatno nastaviti raspravu o tom pitanju u utorak ili srijedu, rekao je jedan od izvora.

Turska podržala kandidaturu Finske

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u Briselu upravo na te dane, 28. i 29. novembra, a neki u zapadnom odbrambenom bloku nadali su se da će taj skup obilježiti pristupanje Švedske.

Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO u maju prošle godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u to je vrijeme iznio primjedbe na oba zahtjeva zbog toga što, kako je rekao, sjeverne zemlje štite one koje Turska smatra teroristima, kao i zbog embarga tih zemalja na oružje.

Turska je podržala kandidaturu Finske u aprilu, ali je pustila Švedsku da čeka.

Turska je zahtijevala da Švedska poduzme više koraka kako bi obuzdala lokalne članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom grupom.

Kao odgovor, Štokholm je predstavio nacrt zakona protiv terorizma kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji proglašava nezakonitim, a također je ukinuo ograničenja na izvoz oružja Turskoj.

Ni Mađarska nije ratificirala članstvo

Kažu da su ispunili svoj dio ugovora potpisanog prošle godine.

Za ratifikaciju prijedlog zakona treba odobriti parlamentarni Odbor za vanjske poslove prije nego što se proslijedi na glasanje parlamentu, što bi moglo uslijediti danima ili sedmicama kasnije.

Erdogan bi to zatim potpisao kao zakon kojim bi se zaključio proces, čije trajanje frustrira saveznike Ankare i stavlja na test njene zapadne veze.

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, ali Turska se smatra glavnom preprekom njenom pristupanju.

Izvor: Agencije