Ankete: Partiji slobode najviše mandata na izborima u Nizozemskoj

Izlazne ankete pokazuju da je stranka desničarskog političara Geerta Wildersa osvojila najviše zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

Geert Wilders je obećao da će 'vratiti državu Nizozemcima' (EPA)

Holandski desničarski političar Geert Wilders obećao je da će “vratiti državu Nizozemcima”, nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegova Partija slobode (PVV) osvojila najviše zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

“Morat ćemo pronači načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Nizozemce na prvo mjesto”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naveo je da je sada vrijeme da stranke traže dogovore.

“Ne možemo biti ignorirani”, poručio je Wilders.

PVV je osvojio 35 zastupničkih mjesta, dok je liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Ruttea dobila 26 mandata, pokazale su ankete.

Još nije jasno ko će formirati vladu

Vladajuću koaliciju do sada su činili VVD, Demokrate 66 (D66), Kršćansko-demokratski apel (CDA) i Kršćanska unja (CU), koju su u Zastupničkom domu imale 77 mjesta.

Prema izlaznim anketama, te stranke su na ovim izborima zajedno osvojile 41 mandat.

Mnoge stranke su ranije saopćile da neće ući u koaliciju s Wildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija.

Liderka VVD-a Dilan Jeshilgoz-Zegerius napravila je presedan rekavši da bi sarađivala s Wildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je odbacila mogućnost da Wildersa podrži kao premijera ako on osvoji najveći broj glasova.

Ovim izborima završit će se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Marka Ruttea, koji se nije kandidirao.

Izvor: Agencije