Šefica američke delegacije u UN-u: Putin se ne razlikuje od Staljina

Poput Josifa Staljina, Vladimir Putin koristi hranu kao ratno oružje, kazala je ambasadorica SAD-a priUjedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

Vladimir Putin je, popu Josifa Staljina, izazvao glad i smrt u Ukrajini, kazala je Linda Thomas-Greenfield (Reuters)

Šefica američke delegacije u Ujedinjenim naroda, ambasadorica Linda Thomas-Greenfield, uporedila je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i bivšeg lidera SSSR-a Josifa Staljina, koji je inscenirao Holodomor u Ukrajini, ubivši milione civila.

“Ovog mjeseca je 90. godišnjica Holodomora, što znači smrt od gladi”, rekla je Thomas-Greenfield u utorak tokom obraćanja na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Naglasila je da su u to vrijeme milioni ukrajinskih žena, djece i muškaraca umrli zbog oštre i represivne politike staljinističkog režima, uslijed vještački izazvane gladi.

Ovo je “postalo upozorenje” šta bi se moglo dogoditi ako se brutalnost i tiranija ne obuzdaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

“Ali, Putinu to nije smetalo, već je bio inspiriran. Poput Staljina, Putin koristi hranu kao ratno oružje. Poput Staljina, Putin je izazvao glad i smrt u Ukrajini”, naglasila je Thomas-Greenfield.

‘Rat protiv ranjivog stanovništva’

Prema njenim riječima, Rusija vodi rat ne samo protiv naroda Ukrajine, “ona također vodi rat protiv ranjivog stanovništva širom svijeta koje zavisi od izvoza hrane iz Ukrajine”.

Podsjetila je da je Rusija pogoršala globalnu prehrambenu sigurnost, napominjući da je prije ruske invazije u punom obimu Ukrajina bila jedan od vodećih proizvođača i izvoznika poljoprivrednih proizvoda, a da je proizvodnja pšenice u zemlji smanjena je za 35 posto u odnosu na period prije rata.

“Zašto? Zato što je Rusija krala ukrajinsko žito, sabotirala poljoprivredno zemljište, bombardirala ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu i lučke gradove”, rekla je Thomas-Greenfield.

Kako je navela, uprkos ruskim napadima, ukrajinski narod je istrajao i nastavlja biti “svjetionik nade” za najugroženije ljude na svijetu.

Izvor: Agencije