EU šalje Ukrajini 1,5 milijardi eura pomoći

Ova vrsta pomoći pomaže Ukrajini da isplaćuje plate i penzije, održava ključne ustanove kao što su bolnice, škole i domaćinstva.

Evropska unija nepokolebljivo podržava Ukrajinu, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen (Reuters)

Ukrajinski ministar finansija izjavio je u srijedu da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu 1,5 milijardu tranša pomoći.

Vlada Ukrajine je u toku 2023. godine primila 16,5 milijardi eura od Evropske unije i ministarstvo se nada da će u decembru stići dodatna pomoć, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Evropska unija nepokolebljivo podržava Ukrajinu. Platili smo 1,5 milijardu finansijske pomoći, što od početka invazije čini ukupno 83 milijarde. Naknadno, Evropska komisija je iznijela prijedlog da se pomoć nastavi narednih godina u vidu dodatnih 50 milijardi, zaključno sa 2027. godinom,” izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

Pomoć Ukrajini

Ova vrsta pomoći pomaže Ukrajini da isplaćuje plate i penzije, održava ključne ustanove kao što su bolnice, škole i domaćinstva.

Također, Ukrajina koristi EU pozajmicu da popravi infrastrukturu uništenu tokom ruskih napada, uključujući sisteme vode, energije, puteve i mostove.

Njemačka će podržati Ukrajinu još jednim paketom vojne pomoći vrijednim 1,3 milijarde eura koji će uključivati dodatna četiri PVO sistema IRIS-T, rekao je ranije u Kijevu njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

“Paket podrške će također sadržavati 20.000 artiljerijskih granata kalibra 155 mm, kao i protivtenkovske mine, rekao je Pistorius na sastanku sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije