Muskov X tužio Media Matters zbog izvještaja o nacističkom sadržaju

Platforma društvenih medija optužuje medijsku nadzornu organizaciju da manipuliraju algoritmima kako bi otjerali oglašivače.

X je doživio egzodus oglašivača otkako je Media Matters objavio izvještaj u kojem se navodi da se oglasi za velike robne marke prikazuju pored sadržaja koji promovira nacizam (AP)

Kompanija koja stoji iza društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera, tužila je organizaciju za nadzor medija zbog izvještaja koje optužuje tu platformu za postavljanje oglasa velikih korporacija pored sadržaja neonacista i bjelačkih nacionalista.

U tužbi podnesenoj u ponedjeljak, X optužuje Media Matters za manipuliranje algoritmom stranice kako bi “otjerali oglašivače s platforme i uništili X Corp”.

Media Matters je “zlonamjerno” prikazivao oglase koji se pojavljuju uz neonacističke i bjelačke nacionalističke materijale kao tipične, a zapravo je pratio isključivo određene naloge i “beskonačno” osvježavao feed kako bi došli do željenog sadržaja, navodi se u tužbi podnesenoj saveznom sudu u Teksasu.

Teksaški državni tužilac Ken Paxton, republikanac, najavio je ubrzo nakon toga da će njegov ured ispitati Media Matters zbog “potencijalne prevarantske aktivnosti”.

Vlasnik X-a, Elon Musk, tokom vikenda je zaprijetio da će podići “termonuklearnu” tužbu protiv Media Mattersa i svih “koji su bili u dosluhu u ovom prevarantskom napadu na našu kompaniju”.

X, bivši Twitter, doživio je egzodus oglašivača otkako je Media Matters prošle sedmice objavio izvještaj u kojem se navodi da su se oglasi za velike brendove, uključujući Apple, IBM i Oracle, prikazivali pored sadržaja koji “hvale Adolfa Hitlera i njegovu nacističku stranku”.

Egzodus oglašivača, koji uključuje Apple, Disney, IBM i Lions Gate Entertainment, također dolazi usred kontroverzi u vezi Muskove prošlosedmične podrške objavi koja optužuje Jevreje za raspirivanje mržnje prema bijelcima i podržavanje imigracije “hordi manjina”.

Oluja kritika

Muskov komentar da je objava “stvarna istina” izazvao je oluju kritika, uključujući i onu od Bijele kuće, koja je osudila njegovo “odvratno promoviranje antisemitske i rasističke mržnje”.

X nije odmah odgovorio na upit Al Jazeere za komentar.

Izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino rekla je u objavi u ponedjeljak da “niti jedan autentični korisnik” na X-u nije vidio oglase pored sadržaja koji spominje Media Matters te da podaci “pobjeđuju manipulacije ili optužbe”.

“Ne dajte se manipulirati. Stanite uz X”, napisala je Yaccarino na X-u.

Musk, koji je prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara, rekao je u objavi koja se odnosila na teksašku istragu da prevara sa sobom nosi i krivične i građanske kazne, nakon što je ranije opisao Media Matters kao “čisto zlo”.

Media Matters, koji je 2004. godine osnovao operativac američke Demokratske stranke David Brock, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Predsjednik i izvršni direktor Media Mattersa Angelo Carusone rekao je u objavi na X da je “neozbiljna tužba” imala za cilj natjerati kritičare platforme na šutnju.

“Media Matters stoji iza svog izvještavanja i veseli se pobjedi na sudu. Naprijed!”, napisao je Carusone.

Izvor: Al Jazeera i agencije