WSJ: Biden vjerovatno neće biti optužen u slučaju povjerljivih dokumenata

Očekuje se da će specijalni tužitelj Robert Hur objaviti izvještaj u sljedećih nekoliko mjeseci, te da će biti vrlo kritičan prema načinu na koji su Biden i saradnici postupali s dokumentima.

Joe Biden je prošlog mjeseca ispitan u sklopu istrage
Joe Biden je prošlog mjeseca ispitan u sklopu istrage (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden vjerovatno neće biti optužen u istrazi o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem, prenosi Hina.

Očekuje se da će specijalni tužitelj Robert Hur objaviti izvještaj u sljedećih nekoliko mjeseci, potencijalno prije kraja ove godine, te da će on biti vrlo kritičan prema načinu na koji su Biden i njegovi saradnici postupali s dokumentima, izvijestio je Journal.

Ured tužitelja odbio je komentirati izvještaj. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Američki javni tužitelj Merrick Garland u januaru je imenovao Hura kao specijalnog tužitelja koji će ispitati nepropisno skladištenje povjerljivih dokumenata u domu i bivšem uredu demokrate Bidena.

Opsežnija istraga usmjerena na Trumpa

Biden je prošlog mjeseca ispitan u sklopu istrage. Rekao je kako je iznenađen otkrićem povjerljivih materijala te kako očekuje da će se to na kraju smatrati beznačajnim. Njegov tim je kazao da je sarađivao u istrazi.

Opsežnija istraga o rukovanju povjerljivim dokumentima usmjerena je na Bidenovog glavnog republikanskog potencijalnog suparnika na izborima 2024, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je krivično optužen u svom slučaju, što je jedna od nekoliko optužnica protiv bivšeg predsjednika. Slučaj vezan za savezne dokumente trebao bi krenuti na suđenje u maju.

Trump je negirao krivicu.

Izvor: Agencije