Rusija u raketni silos postavila krstareću raketu koja može nositi nuklearne bojeve glave

Putin kaže da je hipersonični sistem Avangard odgovor na novu generaciju oružja koju je razvio SAD.

Avangard je lansiran do lansirnog silosa u regiji Orenburg (Reuters)

Ruske oružane snage su ukrcale interkontinentalnu balističnu raketu opremljenu hipersoničnom krstarećom raketom Avangard koja ima mogućnost da nosi nuklearne bojeve glave u silos u južnoj Rusiji, prema ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi Reuters.

Predsjednik Vladimir Putin je 2018. najavio hipersoničnu krstareću raketu Avangard, kao odgovor na nove generacije oružja koje razvijaju Sjedinjene Američke Države.

Dok se približava meti, Avangard se odvaja od rakete te može manevrirati izvan putanje rakete hipersoničnim brzinama do 27 puta većim od brzine zvuka (oko 21.000 milja na sat ili 34.000 kilometara na sat).

Na televizijskom kanalu Zvezda, koji je u vlasništvu ruskog Ministarstva odbrane, u četvrtak je prikazan transport balističke rakete do silosa za lansiranje rakete, njeno lagano podizanje u okomiti položaj, a potom spuštanje u okno, u regiji Orenburg blizu Kazahstana.

Rusija je svoju prvu raketu opremljenu Avangardom postavila 2019. godine,u istom objektu u Orenburgu.

Rizik od nuklearnog rata

Rusija i SAD, najveće svjetske nuklearne sile, su izrazile žaljenje zbog udaljavanja od ugovora o kontroli naoružanja koji su nastojali usporiti hladnoratovsku utrku u naoružanju i smanjiti rizik od nuklearnog rata.

No, obje zemlje, kao i Kina, razvijaju niz novih oružanih sistema, uključujući hipersonične.

SAD smatra Kinu najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom. Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće obilježiti egzistencijalno takmičenje između demokratija i autokratija.

Rusija tvrdi da se američka dominacija nakon Hladnog rata raspada.

Izvor: Agencije