Čelnik izraelske opozicije pozvao Netanyahua da podnese ostavku

Yair Lapid kaže da je zemlja izgubila povjerenje u Netanyahuovo vodstvo nakon sigurnosnog propusta 7. oktobra.

Yair Lapid pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da 'odmah' podnese ostavku (Abir Sultan/Reuters)

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da “odmah” podnese ostavku usred izraelskog neselektivnog bombardiranja Gaze kao odgovora na Hamasov napad 7. oktobra.

Lapid je pozvao na izglasavanje nepovjerenja u parlamentu koje bi omogućilo formiranje nove vlade na čelu s drugim premijerom.

“Netanyahu bi trebao odmah otići. Potrebne su nam promjene, Netanyahu ne može ostati premijer”, rekao je Lapid u srijedu u intervjuu za jedan izraelski informativni kanal.

Lapid optužuje Netanyahua i sigurnosni aparat pod njegovim vodstvom za “neoprostiv propust” jer nisu spriječili napad 7. oktobra.

“Ne možemo si dopustiti da vodimo dugu kampanju pod premijerom koji je izgubio povjerenje naroda”, rekao je.

Likud odbacio prijedlog

Četiri dana nakon Hamasovog iznenadnog napada na Izrael 7. oktobra, Netanyahu i još jedan opozicioni vođa, Benny Gantz, najavili su dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva za vrijeme trajanja rata, ali Lapid se odbio pridružiti.

Ovo je prvi put da je Lapid pozvao Netanyahua da odstupi rekavši da situacija ne zahtijeva prijevremene izbore, nego bi se stranke trebale odlučiti za nacionalnu rekonstrukciju s drugim premijerom iz Netanyahuove stranke Likud.

U izjavi objavljenoj na Telegramu, Likud je odmah odbio poziv, rekavši da je takav prijedlog u “vrijeme rata” “sramotan”.

Više od 11.500 Palestinaca je ubijeno otkako je Izrael počeo bombardirati opkoljenu enklavu 7. oktobra nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši više od 200.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju u srijedu kojom se poziva na “hitne i produžene humanitarne pauze i koridore u cijelom Pojasu Gaze” kako bi se omogućila dostava pomoći i medicinske evakuacije, “koridore u cijelom pojasu Gaze dovoljan broj dana” kako bi se zaštitili civili, posebno djeca, te zatražio bezuvjetno puštanje zarobljenika koji su zatvoreni u Gazi.

Izvor: Agencije