Kraj ‘maksi suđenja’: Stotine mafijaša ‘Ndranghete čekaju presudu

Tužitelji su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5.000 godina za 322 optuženika.

Sud je čuo svjedočanstva o vozilima hitne pomoći koja prevoze drogu, navodnjavanju nasada marihuane i utopljenim migrantima koji su pokopani bez lijesova nakon namještenih javnih konkursa (EPA)

Stotine navodnih članova najmoćnije italijanske mafije ‘Ndranghete i njihovi saradnici ove sedmice iščekuju presude nakon historijskog, trogodišnjeg suđenja.

Tužitelji su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5.000 godina za 322 optuženika, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Vuk”, “Debeli”, “Dragi” i ostali optuženi su za vrtoglavi niz krivičnih djela.

Smještena u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, ‘Ndrangheta je najbogatija i najmoćnija kriminalna organizacija u Italiji i praktički ima monopol nad evropskom trgovinom kokainom.

Iako se potajno proširila i danas djeluje u više od 40 zemalja, ‘Ndrangheta je u Italiji decenijama gušila lokalnu ekonomiju, infiltrirala se u javne institucije i terorizirala ljude.

Tri suca u Kalabriji saslušala su hiljade sati svjedočenja od januara 2021. godine, uključujući i desetke mafijaša koji su postali državni svjedoci. Na optuženičkoj klupi bili su članovi klana Mancuso i njihovi saradnici koji kontroliraju pokrajinu Vibo Valentiju.

“To je važno suđenje jer cilja jednu od najmoćnijih porodica ‘Ndranghete sa sjedištem u Kalabriji, ali s međunarodnim posljedicama”, rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nicaso za AFP.

Presude se očekuju ove sedmice.

Vladanje ‘Glavnog’

Održano pod najvećim mjerama sigurnosti, suđenje u Lamezia Termama najveće je “maksi suđenje” u Italiji u više od 30 godina.

Udruživanje s mafijom, pokušaj ubistva, dilanje droge, iznuda, kamatarenje, zloupotreba položaja i pranje novca samo su neke od optužbi.

Mafijaški šef pokrajine Vibo Valentije, 69-godišnji Luigi “Glavni” Mancuso uklonjen je s popisa optuženih prošle godine kako bi mu se sudilo odvojeno.

Mancuso je već proveo 19 godina u zatvoru, a ponovo je uhapšen u velikoj policijskoj akciji u decembruu 2019. zajedno s više od 300 osumnjičenih mafijaša.

Tužitelji su tražili po 30 godina zatvora za desetak Mancusovih najbližih saradnika zaduženih za odabir meta za iznuđivanje i za održavanje odnosa s drugim mafijama.

No, naglašavajući uspjeh ‘Ndranghete u infiltraciji u legalnu ekonomiju, među optuženima su javni službenici, gradonačelnici pa čak i visoki policijski dužnosnik.

Najistaknutiji među njima je 70-godišnji advokat Giancarlo Pittelli, bivši zastupnik i senator iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Pittelliju prijeti 17 godina zatvora jer je navodno bio posrednik u svijetu politike, finansija i ilegalne masonske lože.

Davno zakopane tajne

Najživopisnija svjedočenja pružilo je više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svjedoci, što uključuje nećaka Luigija Mancusa, Emanuelea.

Ispričali su davne tajne, od skrivanja oružja u kapelama na groblju, ambulantnih vozila koja su se koristila za prijevoz droge, do navodnjavanja usjeva marihuane.

One koji su se mafiji suprotstavljali čekali su mrtvi štenci ili kozje glave pred kućnim vratima, bili su im zapaljeni automobili ili razbijeni izlozi.

Drugi su bili pretučeni, ustrijeljeni ili njihova tijela nikad nisu pronađena.

Sudnica je bivši pozivni centar preuređen za smještaj stotina advokata, opremljen s više od 20 televizijskih ekrana koji prikazuju zatvorene optuženike i doušnike putem videolinka.

Suprotstavljanje mafiji

‘Ndrangheta je decenijama cvjetala ispod radara dok su vlasti usmjerile svoje napore na borbu protiv Cosa Nostre, sicilijanske mafije prikazane u trilogiji Kum.

Danas stručnjaci procjenjuju da ‘Ndrangheta, koju čini oko 150 kalabrijskih porodica i njihovih saradnika, zaradi više od 50 milijardi eura godišnje širom svijeta i to od trgovine drogom i kamatarenja do izvlačenja javnih sredstava i iznude. I ilegalne prihode ponovo ulaže u legitimnu ekonomiju.

Italija je napravila prodor posljednjih godina i obučavala policije širom svijeta da prepoznaju ‘Ndranghetu na svom terenu i uhapse ih.

No nije vjerovatno da će jedna značajnija akcija dramatično spriječiti djelovanje ‘Ndranghete, rekao je Nicaso, navodeći potrebu za novim radnim mjestima, obrazovanjem i promjenom mentaliteta.

“To vam je potrebno da se suprotstavite zločinačkoj organizaciji”, rekao je.

Izvor: Agencije