Stoltenberg: Ukrajina je cyber sfera komponenta modernog rata

Generalni sekretar NATO-a kaže da cyber dimenzija pojačava stratešku konkurenciju i da je već dio savremenog ratovanja.

Stoltenberg je ukazao na značaj saradnje sa privatnim sektorom(Reuters)

Ruska invazija na Ukrajinu je još jedna potvrda da je cyber sfera komponenta savremenog ratovanja i nova arena za globalnu konkurenciju, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Na godišnjoj konferenciji Alijanse o cyber sigurnosti u Berlinu je kazao da će NATO nastaviti posvećivati povećanu pažnju ovom novom prostoru vojnih operacija.

Rekao je da su od početka invazije u punom obimu ruske trupe i tenkovi bili podržani masivnim cyber napadima kako bi se prekinula komunikacija između ukrajinske vojske, policije i obavještajnih službi.

“Ukrajina je uspjela neutralizirati mnoge od ovih napada, posebno zato što je mnogo godina blisko sarađivala sa saveznicima iz NATO-a na jačanju sopstvene cyber odbrane“, istakao je Stoltenberg, prenosi Tanjug, pozivajući se ba Ukrinform.

Prema njegovim riječima, strukture za reagiranje NATO-a i Ukrajine razmjenjuju informacije o zlonamjernim cyber aktivnostima u realnom vremenu, treniraju i izvode zajedničke vježbe, a Ukrajina je učesnik NATO centra za cyber sigurnost.

Upozorio je da je danas nemoguće zamisliti bilo kakav sukob bez kibernetičke dimenzije, kao i da cyber napadi mogu biti jednako razorni kao i kinetički napadi.

“Zato mi u NATO-u veoma ozbiljno shvatamo cyber prijetnje. Dodali smo sajber prostor na listu operativnih prostora, u rangu sa zrakom, morem i kopnom. Također smo se prije nekoliko godina dogovorili da cyber napadi mogu da aktiviraju član 5 Washingtonskog ugovora, koji je osnova Alijanse, a po kome je napad na jednog napad na sve“, istakao je Stoltenberg.

Savremeno ratovanje

On je napomenuo da cyber dimenzija pojačava stratešku konkurenciju i da je već dio savremenog ratovanja.

“Autoritarni režimi, uključujući Kinu i Rusiju, osporavaju interese, vrijednosti i sigurnost zemalja Alijanse. Uprkos činjenici da Kina nije protivnik NATO-a, ona ne dijeli vrijednosti te organizacije i razvija cyber prostor bez odgovarajuće transparentnosti i bez poštovanja ljudskih prava, a koristi najnovije cyber tehnologije da poveća represiju”, rekao je generalni sekretar NATO.

On je kao primjer za to naveo širenje tehnologija za prepoznavanje lica, koje, kako je dodao, “autoritarne zemlje koriste kao oruđe državne kontrole nad sopstvenim građanima”.

Također je napomenuo da je na samitu NATO-a u Vilniusu dogovoren novi koncept cyber odbrane, koji između ostalog podrazumijeva, da članice Alijanse ne treba da se oslanjaju na tehnološku opremu koju isporučuju zemlje sa autoritarnim režimima.

„Vidjeli smo šta se desilo kada smo se oslanjali na snabdijevanje energentima iz Rusije. Ne smijemo ponoviti iste greške oslanjajući se na Kinu da isporučuje tehnologiju za naše kritične mreže. Moramo da radimo sa privatnim sektorom na svim nivoima kako bi naš sistem bio manje ranjiv, stabilniji i spreman za brzi oporavak“, rekao je Stoltenberg.

On je ukazao na značaj saradnje sa privatnim sektorom, napominjući da su kompanije kao što su Microsoft, Amazon i Starlink odgovorile na direktan poziv Kijeva za pomoć.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada