Parlament Turske neće ubrzati prijem Švedske u NATO

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je službeno Parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u Alijansu, nakon 17 mjeseci blokade.

Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno za Tursku, rekao je Fuat Oktay (EPA)

Odbor za vanjske poslove Parlamenta Turske raspravljat će o ratifikaciji članstva Švedske u NATO kada to uobičajenim tokom dođe na red, izjavio je u srijedu predsjednik tog odbora Fuat Oktay, dodavši da pitanje nije toliko hitno za Ankaru kao za neke druge zemlje.

O prijedlogu zakona Švedska-NATO “raspravljat će se kad za to dođe vrijeme, u skladu s dnevnim redom Odbora za vanjske poslove. Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno za nas”, rekao je on zastupnicima na sastanku u Parlamentu, prenosi Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije deset dana je službeno Parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

Turski pritisak na Švedsku

Erdogan je u julu skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u, dodajući da će ratifikacija ovisiti o turskom Parlamentu, koji je nastavio s radom 1. oktobra, nakon ljetne pauze.

Erdogan je nastavio od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv vrijeđanja Kur'ana.

Ankara predbacuje švedskim vlastima i blagost prema kurdskim, kako kaže, pripadnicima oružanih grupa koji žive na njenoj teritoriji i traži da ih desetke izruči.

Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. marta.

Izvor: Agencije