Uhapšeno najmanje 145 osoba nakon napada u Ankari

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya je saopćio kako je policija izvela raciju u 18 turskih provincija.

U nedjelju je bombaš samoubica detonirao eksplozivnu napravu blizu ulaza u Ministarstvo unutrašnjih poslova (Reuters)

Turska policija uhapsila je tokom noći približno 145 osoba širom države, koji se sumnjiče za veze sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), javili su danas državni mediji, a prenosi Reuters na koga se poziva Tanjug.

Hapšenja dolaze dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzeo PKK. Dvojica napadača izveli su u nedjelju bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, uslijed čega su lakše povrijeđena dvojica policajca. Jedan napadač se raznio, a drugog je ubila policija, navele su ranije lokalne vlasti.

Fokus na provinciju Canliurfa

Turska je potom izvela zračne napade na položaje PKK u sjevernom Iraku i pritvorila osumnjičene u Istanbulu tokom noći, nekoliko sati nakon što je kurdska organizacija preuzela odgovornost za napad.

Najnovije policijske operacije bile su fokusirane na jugoistočnu tursku provinciju Canliurfa.

“Protiv ‘obavještajnih jedinica’ kurdske militantne grupe PKK širom države izvedeno je 466 operacija”, saopćio je danas turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya na platformi X (Twitter).

On je ranije saopćio da turske vlasti provode široku antiterorističku operaciju u 18 turskih provincija.

Ranije je agencija Beta, pozivajući se na AP, objavila kako je turska policija uhapsila 67 osoba u akciji protiv PKK. Ministar Yerlikaya je tada saopćio kako je policija izvela raciju u 16 turskih provincija u kojima je uhapšeno 55 osoba za koje se sumnja da su dio “obavještajne strukture” PKK. Još najmanje 12 osumnjičenih članova PKK uhapšeno je u odvojenoj operaciji u pet provincija, napisao je na društvenoj mreži X.

Višedecenijska borba

Ministar nije saopćio da li su uhapšeni osumnjičeni za direktnu umiješanost u napad u Ankari.

Agencije podsjećaju kako PKK vodi višedecenijsku borbu unutar Turske, a Europska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju je za terorističku organizaciju. Od početka oružanih sukoba poginulo je više desetaka hiljada ljudi.

U nedjelju je bombaš samoubica detonirao eksplozivnu napravu blizu ulaza u Ministarstvo unutrašnjih poslova, nekoliko sati prije nego što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebalo da se obrati parlamentu. Drugi bombaš je ubijen u pucnjavi sa policijom. U napadu su lakše ranjena dvojica policajaca.

PKK je preuzeo odgovornost za napad, dok su turske vlasti identificirale jednog od napadača kao njenog pripadnika. Nekoliko sati kasnije, turska avijacija izvela je zračne napade na navodne lokacije PKK u sjevernom Iraku, gdje se nalazi njeno rukovodstvo. Ministarstvo odbrane je saopćilo da je veliki broj pripadnika PKK “neutralizovan” u napadima.

Izvor: Agencije