Raste broj žrtava rekordne oluje u Acapulcu

Otis je pogodio Acapulco, meksički grad poznat po odmaralištima, sa vjetrovima koji su dostizali brzinu od 266 kilometara na sat.

Pošto su hiljade stanovnika grada ostale bez hrane i vode, nakon rekordne oluje uslijedio je val pljački širom Acapulca
Pošto su hiljade stanovnika grada ostale bez hrane i vode, nakon rekordne oluje uslijedio je val pljački širom Acapulca (Reuters)

Broj poginulih u udaru uragana Otis, oluje pete kategorije koja je ranije ove sedmice napravila ogromno razaranje u Acapulcu, meksičkom gradu na obali Pacifika poznatom po odmaralištima, povećan je na 39, pokazuju posljednji podaci koje su vlasti objavile, prenosi Reuters.

Otis je pogodio Acapulco sa vjetrovima koji su dostizali brzinu od 266 kilometara na sat u srijedu rano ujutro, grad je potom poplavljen, veliki broj kuća, prodavnica i hotela je ostao bez krovova. Brojni automobili su potopljeni, a došlo je do prekida komunikacija, te cestovnih i zračnih konekcija.

Vlasti su ranije objavile kako je 27 osoba poginulo, te kako se još četvero vodi kao nestali.

Val pljački nakon oluje

Pošto su hiljade stanovnika grada ostale bez hrane i vode, nakon rekordne oluje uslijedio je val pljački širom Acapulca.

Prema novim podacima, poginulo je 29 muškaraca i 10 žena, a podatke je objavila vlada države Guerrero, dijela Meksika gdje se Acapulco nalazi.

Dodaje se kako je više od 220.000 domova, te 80 posto hotelijerskog sektora oštećeno, a bez električne energije ostalo je 513.000 osoba.

Izvor: Agencije