London: Policajcima naloženo da pojačano nadziru škole zbog tenzija oko Gaze

Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa.

Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su 'čuvanje mladih ljudi, poboljšanje povjerenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti' (Reuters - Ilustracija)

Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa, što je pojačalo zabrinutost među grupama za zaštitu ljudska prava u vezi sa nadzorom djece.

Policajcima je naloženo da “pojačaju vidljive patrole” u školama i da se angažiraju sa školskim osobljem kako bi dobili informacije o “tenzijama u zajednici”, navodi se u pismu upućenom direktorima škola, prenio je Tanjug Guardian.

Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su “čuvanje mladih ljudi, poboljšanje povjerenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti”.

U pismu, koje je dobila organizacija za istraživačko novinarstvo Point Source, također, se navodi da se želi da policajci stacionirani u školama, poznati kao službenici sigurnih škola, pomognu u stvaranju “sigurnih prostora” u obrazovnim ustanovama u saradnji sa školskim osobljem.

Kritike aktivista

Pismo je upućeno direktorima škola u Wandsworthu, Kingstonu, Mertonu i Richmondu.

“Povjerenje u policiju u zajednicama sa kojima radim je veoma nisko. Umjesto da uvjeri djecu, njihovo prisustvo u školama generalno izaziva uzbunu i zabrinutost na osnovu toga što nesrazmjerno usmjeravaju pažnju na djecu iz etničkih manjina”, ocijenio je aktivista za prava zajednice Stafford Scott.

Policijska nadzorna grupa Netpol, također, vjeruje da će povećani fokus policije na škole vjerovatno imati negativan utjecaj na učenike.

Jun Pang iz organizacije za zaštitu ljudska prava Liberty rekla je da rutinskim angažiranjem sa školskim osobljem radi dobijanja informacija u vezi sa učenicima, policija podriva odnose i povjerenje koje su učenicima i nastavnicima potrebni da bi razmijenili ideje i razvili kritičko mišljenje.

Izvor: Agencije