Pentagon: SAD napao objekte u Siriji povezane s Iranom

Bijela kuća ranije je upozorila da će odgovoriti na napade na svoje snage u Iraku i Siriji u ‘vrijeme koje mi odaberemo’.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je rekao da udari nisu bili povezani s ratom Izraela i Hamasa (AP)

Sjedinjene Američke Države napale su dva objekta u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, saopćio je Pentagon, nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Udari su uslijedili nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena obećala odgovoriti na napade na američko osoblje za koje je Washington okrivio naoružane grupe koje podržava Iran.

“Sjedinjene Američke Države ne žele sukob i nemaju namjeru niti želju uključiti se u daljnja neprijateljstva, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati”, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi u četvrtak.

“Iran želi sakriti svoju ulogu i negirati svoju ulogu u ovim napadima na naše snage. Nećemo im to dopustiti. Ako se napadi iranskih posrednika na američke snage nastave, nećemo oklijevati poduzeti daljnje potrebne mjere kako bismo zaštitili naše ljude.”

Austin je rekao da su “precizni udari” bili u samoodbrani i da nisu bili povezani s ratom Izraela i Hamasa.

“Oni su odvojeni i različiti od aktuelnog sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu sukobu između Izraela i Hamasa”, rekao je.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby ranije je upozorio da će Washington odgovoriti na napade u “vrijeme po našem izboru i na način po našem izboru”.

Kirbyjevi komentari uslijedili su nakon što je američko ministarstvo odbrane u četvrtak saopćilo da su američke i savezničke snage u Iraku i Siriji ovog mjeseca “militantne grupe koje podržava Iran” napale najmanje 16 puta.

Ukupno 21 američki pripadnik povrijeđen je u napadima, većina njih ima traumatske povrede mozga, naveli su američki dužnosnici.

Porast napada

Izvještaji o napadima na američke snage u regiji porasli su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, koji je započeo ranije ovog mjeseca kada je palestinska grupa pokrenula napad bez presedana na Izrael za koji izraelski dužnosnici kažu da je ubio više od 1.400 ljudi.

Palestinske vlasti kažu da je više od 7.000 ljudi ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu izvedenim kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra.

Američki predsjednik Joe Biden je u srijedu rekao da je direktno upozorio iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija da ne napada američke trupe na Bliskom istoku.

“Moje upozorenje ajatolahu je bilo da ćemo odgovoriti, ako nastave s napadima na te trupe, a da bi on trebao biti spreman”, rekao je Biden novinarima, dodajući da to “nema nikakve veze” s Izraelom.

Washington i Teheran nemaju službene diplomatske odnose, a Biden nije rekao kako je poruka prenesena.

Mohammad Jamshidi, pomoćnik iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, osporio je Bidenove izjave u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

“Američke poruke nisu bile upućene vođi Islamske revolucije niti su bile ništa drugo nego zahtjevi od iranske strane”, rekao je.

“Ako Biden misli da je upozorio Iran, trebao bi zatražiti od svog tima da mu pokaže tekst poruka.”

Američki dužnosnici zabrinuti su zbog mogućnosti da sukobi između Izraela i Hamasa prerastu u širi regionalni sukob.

Iran podržava i Hamas, koji upravlja Gazom, i libansku oružanu grupu Hezbollah, s kojom se Izrael sukobio duž izraelsko-libanske granice.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao u Ujedinjenim narodima da SAD “neće biti pošteđen ove vatre” ako izraelsko bombardiranje Gaze ne prestane.

“Iskreno kažem američkim državnicima, koji sada upravljaju genocidom u Palestini, da ne pozdravljamo [širenje] rata u regiji”, rekao je Amir-Abdollahian. “Ali ako se genocid u Gazi nastavi, oni neće biti pošteđeni ove vatre.”

Izvor: Al Jazeera i agencije