Rusija i Iran jačaju saradnju i povjerenje

SAD je zabrinut zbog ‘rastućeg odbrambenog partnerstva’ Irana i Rusije, koje predstavlja rizik ne samo za Ukrajinu, već i za iranske susjede.

Od pokretanja svoje opsežne invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Moskva je nastojala učvrstiti veze s Iranom (Reuters)

Rusija i Iran u atmosferi “povjerenja” učvršćuju bilateralne odnose, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova rano u utorak, nakon što je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova tokom posjeta Teheranu primio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

“U tradicionalnoj atmosferi povjerenja, sadržajno se razgovaralo o aktuelnim aspektima bilateralnog programa, s naglaskom na daljnju izgradnju cjelokupnog kompleksa višestranog rusko-iranskog partnerstva”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Lavrov, koji je otišao u Teheran ubrzo nakon putovanja u Kinu i Sjevernu Koreju, razgovarao je o energetskim i logističkim projektima s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Uobičajeno za takva ruska saopćenja, otkriveno je malo detalja razgovora, koji su održani usred rastućih napetosti na Bliskom istoku.

‘Rastuće odbrambeno partnerstvo’

Lavrov je, također, sudjelovao u regionalnim razgovorima. čiji je domaćin bio Iran, o postizanju mira u regiji Južnog Kavkaza, nakon što su azerbejdžanske snage prošlog mjeseca ponovo zauzele regiju Nagorno-Karabah i natjerale desetke hiljada etničkih Armenaca na odlazak.

Od pokretanja opsežne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva je nastojala učvrstiti veze s Iranom.

Ukrajina je pozvala Teheran da prestane isporučivati smrtonosne bespilotne letjelice Rusiji, za koje Kijev kaže da su odigrale glavnu ulogu u napadima Moskve na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Iran je u početku negirao isporuku bespilotnih letjelica Shahed kamikaze Rusiji, ali je kasnije rekao da je isporučio mali broj prije nego što je Moskva pokrenula rat.

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog “rastućeg odbrambenog partnerstva” Irana i Rusije, koje predstavlja rizik ne samo za Ukrajinu, već i za iranske susjede.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada