Ruske snage pojačavaju pritisak na Avdiivku i Herson

Ruske snage s ciljem obuzdavanja četveromjesečne ukrajinske protuofanzive nastavile su nepopustljiv pritisak na razoreni grad Avdiivku na istoku i pojačale granatiranje u južnom području Hersona.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, u svom večernjem izvještaju, rekao je da su ukrajinske snage odbile gotovo 20 ruskih napada oko Avdiivke, čije su zgrade sada u velikoj mjeri uništene granatama (Reuters)

Ruske snage s ciljem obuzdavanja četveromjesečne ukrajinske protuofanzive nastavile su u nedjelju nepopustljiv pritisak na razoreni grad Avdiivku na istoku i pojačale granatiranje u južnom području Hersona.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, u svom večernjem izvještaju, rekao je da su ukrajinske snage odbile gotovo 20 ruskih napada oko Avdiivke, čije su zgrade sada u velikoj mjeri uništene granatama.

Ruski zračni udari pogodili su obližnja sela, navodi se, prenosi Hina.

Avdiivka je postala krilatica otpora, smatrana je ulazom za ponovno zauzimanje grada Donjecka koji drže Rusi i ostatka Donbasa — koji čine regije Donjeck i Lugansk.

Nakratko je zauzet 2014. kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli dijelove istočne Ukrajine, ali kasnije su ga ponovno zauzele ukrajinske snage koje su u sljedećih devet godina izgradile čvrste utvrde.

“Istina je da Avdiivka ima značaj”, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik Uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane, za Espreso TV.

Jačanje napetosti

“Ovo nije prvi slučaj da su okupacijske snage pojačale napetost izjavama o preuzimanju cijelog Donjecka i Luganska… Njihovi planovi su propali, rokovi su pomaknuti. Ovo je samo još jedna epizoda napetosti.”

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdiivki i obližnjem gradu Marjinka “posebno teška. Brojni su ruski napadi. Ali naše pozicije se drže.

“Svakog dana su nam potrebni rezultati za Ukrajinu, da izdrži ruske napade, da eliminira okupatore, da ide naprijed”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Bilo to kilometar ili 500 metara, ali naprijed, svaki dan.”

Ruski vojni izvještaji ne spominju Avdiivku, ali opisuju uspješne operacije protiv ukrajinskih položaja na istoku u Bahmutu, koje je Moskva zauzela u maju nakon višemjesečnih borbi.

U Hersonu, regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je da je nekoliko sela pogođeno u epizodama granatiranja, kao i transport i pogoni za proizvodnju hrane u gradu Hersonu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje ni s jedne strane.

Američki Institut za proučavanje rata izvijestio je prošle sedmice da su ukrajinske snage prešle Dnjepar kako bi zauzele nove vlastite položaje i progonile ruske snage.

Izvor: Agencije