Turska borbenim avionima napala ciljeve PKK na sjeveru Iraka

Nakon bombaškog napada na glavni grad Turske, u zračnim napadima na sjeveru Iraka uništeni su ciljevi Radničke partije Kurdistana (PKK), saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Turske.

Dvije osobe su u nedjelju u 9:30 sati po lokalnom vremenu izvršili bombaški napad u Ankari (AP)

Turska je saopćila da je borbenim avionima izvršila napade na kurdske ciljeve na sjeveru Iraka nakon bombaškog napada na zgradu vlade u Ankari.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je da je oko 20 ciljeva zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) “uništeno” u zračnoj operaciji, među kojima su skloništa i skladišta.

Turska vojska je pojačala zračne napade na sjeverne iračke baze PKK u Gari, Hakurku, Metini i Qandilu, navedeno je u saopćenju.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, ranivši dva policajca. Drugi napadač ubijen je u pucnjavi s policijom.

Novinska agencija bliska PKK-u navela je da je grupa preuzela odgovornost za samoubilački napad.

U saopćenju novinske agencije ANF navedeno je da je napad izveo tim povezan s grupom “Bataljon besmrtnika”.

Turska je pojačala mjere sigurnosti nakon napada u Ankari (AP)

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija PKK grupu smatraju terorističkom organizacijom.

Pojačane mjere sigurnosti

Prema turskoj državnoj agenciji Anadolija, dvojica napadača su zaplijenila vozilo od veterinara u centralnoj pokrajini Kayseri, gradu koji se nalazi 260 kilometara jugoistočno od Ankare.

Snimke nadzornih kamera pokazuju kako se vozilo zaustavlja pred glavnim ulazom Ministarstva unutrašnjih poslova i kako jedan od putnika ubrzano hoda prema zgradi prije eksplozije, dok je drugi ostao na ulici.

Jedan napadač je ubijen u eksploziji, a drugog su vlasti “neutralizirale” ili ubile, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Napad se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja Skupštine nakon ljetne pauze, na kojem se trebao obratiti i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je rekao da je eksplozija “najnoviji pokušaj” teroriziranja Turaka.

“Oni koji ugrožavaju mir i sigurnost građana nisu uspjeli u svojoj namjeri i nikada neće”, rekao je.

PKK i ISIL su u prošlosti izvodili takve napade u turističkim područjima i gradskim centrima Turske. Tokom niza krvavih incidenata 2015. i 2016. godine, kurdske, ISIL-ove i druge grupe preuzele su odgovornost ili su okrivljene za nekoliko napada u većim turskim gradovima.

Al Jazeerina novinarka Sinem Koseoglu, koja izvještava iz Istanbula, rekla je da su nakon napada pojačane mjere sigurnosti oko zgrada parlamenta i ministarstva untrašnjih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije