Kako privesti kraju rusko-ukrajinski rat?

Stručnjaci smatraju da su operacije ograničene na oblasti u kojima je Moskva preuzela kontrolu tokom prvih sedmica i koje Ukrajina pokušava uzalud vratiti.

(AFP)

Izgleda da se ne nazire skori kraj rusko-ukrajinskog rata, imajući u vidu da nijedna strana nije u stanju riješiti ovaj sukob u svoju korist. Operacije su ograničene na oblasti u kojima je Moskva preuzela kontrolu tokom prvih sedmica i koje Ukrajina pokušava uzalud povratiti, smatraju stručnjaci.

Nakon otprilike dvije godine borbi, ruski ciljevi su se reducirali sa zbacivanja cijelog režima u Kijevu samo na to da se održi kontrola u provincijama Herson i Zaporožje, koje su osvojene u prvim danima rata, te sačuvaju regije Lugansk i Donjeck, koje su se odvojile od Ukrajine i pridružile se Ruskoj Federaciji tokom rata. S druge strane, ukrajinske snage i dalje nisu u stanju vratiti kontrolu nad ovim područjima.

Dok su Sjedinjene Američke Države potvrdile svoju opredijeljenost da i dalje podržavaju Ukrajinu kako bi vratila kontrolu nad svojim “okupiranim” teritorijama i iskazale svoju spremnost da povećaju tu podršku kvantitativno i kvalitativno ako bude potrebno, ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da će braniti teritorije koje je njegova zemlja anektirala na istoku Ukrajine.

Nemogućnost ostvarivanja ciljeva

Vojni stručnjak, penzionisani general-major Fayez al-Duwairi, smatra da je rusko-ukrajinski rat trenutno u zastoju, budući da dvije sukobljene strane nisu u stanju ostvariti svoje ciljeve vojnim putem zbog zamora ruskih snaga i usporavanja ukrajinskog kontranapada.

U emisiji Al Jazeere Arabic Iza vijesti (30.9.2023.) Al-Duwairi je rekao da nisu postignuti ciljevi koje je Moskva najavila na početku rata, posebno kada je riječ o svrgavanju političkog režima u Ukrajini. Skrenuo je pažnju na to da obje strane provode defanzivne i ofanzivne akcije na pojedinim područjima, zavisno od onoga što nalaže situacija na terenu. Dok Ukrajinci napadaju Zaporožje i Donjeck, Rusi napadaju istočni Liman.

Prema tome, dodaje Al-Duwairi, nijedna ni druga strana nisu ostvarile ono što su željele vojnim operacijama jer je ukrajinski kontranapad vrlo spor, a čini se da i ruski napad na Harkov posustaje. Vojne sposobnosti obje strane postale su skromne, što ih je potaklo da povuku paralelne poteze, a to je upotreba dronova za pokretanje sporadičnih napada.

Čak i kada bi Ukrajina uspjela vratiti Zaporožje, to ne bi značajno utjecalo na trenutnu situaciju na terenu, jer je okvir operacija širi od toga u svjetlu očite iscrpljenosti na obje strane, kaže Al-Duwairi.

I pored toga, čini se da je političko vodstvo u Moskvi odlučno da ostvari svoje ratne ciljeve, čemu svjedoči i činjenica da je Rusija ove godine pozvala na regrutaciju 350.000 novih dobrovoljaca iz Wagnerovih snaga i namjerava regrutirati 277.000 građana, navodi Al-Duwairi.

S druge strane, bivši američki diplomata u Moskvi Donald Jensen kaže da Rusija nema druge opcije osim da napusti ukrajinske teritorije koje je okupirala jer Kijev, iako sporo, napreduje prema jugu i jugoistoku.

Bez obzira na to koliko dugo će trebati Ukrajini da vrati svoje teritorije, Sjedinjene Američke Države nastaviti će pružati finansijsku i vojnu podršku toj zemlji sve dok to ne bude u stanju učiniti, kaže Jensen.

Jensen je pojasnio kako vjeruje da će se rat nastaviti do kraja 2024. godine, a možda i nakon toga, zbog mina koje su Rusi postavili i rovova koje su iskopali, bez kojih se ne bi mogli braniti u ovom trenutku.

Što se tiče Moskve, politička i strateška analitičarka Olga Krasnyak smatra da situacija na terenu nije onakva kakvom je predstavljaju Al-Duwairi i Jensen, jer Moskva, prema njenom mišljenju, trenutno integrira područja koja je povratila u sastav Rusije. Prema tome, nije važno koliko će vremena biti potrebno za to, kazala je.

Osim toga, Krasnyak vjeruje da će se rusko napredovanje nastaviti sve dok ne preuzme kontrolu nad drugim gradovima kao što su Harkov, Nikolajev i Odesa. Kijev se u potpunosti oslanja na zapadno oružje, što bi se moglo promijeniti ako dođe do promjene američke administracije ili ta podrška prestane, dok se Rusi bore oružjem domaće proizvodnje.

Niko nije u stanju okončati rat u svoju korist

Međutim, Al-Duwairi se ne slaže s ovakvim izjavama, rekavši da je ruska strana izabrala defanzivnu poziciju, znajući da Ukrajina može postići snažne prodore. To potvrđuje da slabe šanse za okončanje sukoba ukoliko ne dođe do značajnije podrške u borbama.

Čak ni tenkovi Abrams koje je Washington nedavno poslao Kijevu neće promijeniti situaciju na terenu jer 33 tenka nisu dovoljna da se situacija preokrene, smatra Al-Duwairi. Ističe da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno aludirao na mogućnost povratka pregovorima.

Istog je mišljenja bio i Jensen, koji je rekao da Rusija neće moći ostvariti nikakav napredak bez iznenađenja ili ako se Zapad umori od daljeg vojnog podržavanja Ukrajine, na šta se Kremlj do sada oslanjao, kako bi riješio ovo pitanje u svoju korist. Kaže kako se to neće desiti te ističe da će Rusija izgubiti rat i snosit će odgovornost za obnovu onoga što je uništila.

Izvor: Al Jazeera