SAD isporučio Ukrajini sve obećane tenkove Abrams

Ispunili smo svoj dio dogovora, sada je na Ukrajini da odredi kada i gdje će koristiti tenkove, rekao je portparol američke vojske.

SAD je Ukrajini obećao 31 tenk Abrams (Reuters)

Svi tenkovi M1A1 Abrams američke proizvodnje, ukupno 31, koje je Kijevu obećala administracija predsjednika Joea Bidena, stigli su u Ukrajinu, saopćila je američka vojska.

Pukovnik Martin O'Donnell, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za VOA da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Njemačkoj također vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim dijelovima za tenkove.

“Ispunili smo svoj dio dogovora. Od ove tačke pa nadalje, na njima (Ukrajini) je da odrede kada i gdje će iskoristiti ove kapacitete”, rekao je, prenio je Tanjug.

‘Pakleno oklopno vozilo, ali ne i srebrni metak’

Vojni zvaničnici kažu da bi moglo potrajati prije nego što tenkovi Abrams budu poslani na bojno polje, onda kada se ukrajinske trupe uvjere da imaju potrebnu podršku i kada odrede da upotreba tenkova ima najveći efekat protiv ruskih snaga.

“Mislim da će Ukrajina biti promišljena kada i gdje će ih koristiti. Abrams je pakleno oklopno vozilo, ali nije srebrni metak. Na kraju krajeva, najvažnija je odlučnost Ukrajine da uspije”, dodao je O'Donnell.

Tenkovi Abrams će biti pridodani drugim zapadnim tenkovima koji se već nalaze u ukrajinskom arsenalu u borbi za vraćanje teritorija koje drži Rusija u istočnim i južnim regijama Ukrajine.

Izvor: Agencije