Alijev: Sukob u Nagorno-Karabahu je zaključen

Pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu zauvijek je riješeno, šo je razlog za veliku radost, kazao je predsjednik Azerbejdžana.

Ilham Alijev izjavio je da je sukob u Nagorno -Karbahu konačno zaključen (AP)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je u utorak da je sukob u Nagorno-Karbahu konačno zaključen.

“Pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu zauvijek je riješeno. To je razlog za veliku radost”, kazao je on na sastanku s predstavnicima okruga Fuzuli u Nagorno-Karabahu, prenosi Fena, pozivajući se na Tass.

Napetosti su se ponovo rasplamsale u Nagorno-Karabahu 19. septembra, nakon što je Baku objavio da pokreće ono što je opisao kao “lokalne antiterorističke mjere” i zatražio povlačenje armenskih vojnika iz regije.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je strane u sukobu da zaustave krvoproliće, prekinu neprijateljstva, spriječe civilne žrtve i vrate se pokušajima da diplomatskim putem riješe pitanje Nagorno-Karabaha.

Prijedlog Bakua armenskom stanovništvu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je 20. septembra da je postignut dogovor uz učešće ruskog mirovnog kontingenta o obustavi antiterorističkih mjera u Nagorno-Karabahu.

Dana 28. septembra je Samvel Šahramanjan, predsjednik samozvane republike Nagorno-Karabah (NKR) potpisao je dekret o raspuštanju nepriznate države od 1. januara 2024. godine.

Lokalno armensko stanovništvo savjetovano je da razmotri prijedloge za reintegraciju koje je iznio Baku i odluči da li da ostane ili da se preseli.

Izvor: Agencije